«Εβέτ» από τον σουλτάνο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Εβέτ» από τον σουλτάνο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε το πράσινο φως για το πρώτο στάδιο έγκρισης του Πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Αυτό έθεσε τέλος σε ένα 17μηνο παζάρι με το ΝΑΤΟ από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το πρωτόκολλο, που παραπέμφθηκε τώρα στην Ολομέλεια για έγκριση. Μόλις υπογραφεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας και κατατεθεί στον θεματοφύλακα της Ιδρυτικής Συνθήκης στην Ουάσιγκτον, η Σουηδία θα γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας.

2 24

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Με την ολοκλήρωση της έγκρισης του Πρωτοκόλλου από την ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει στο Κογκρέσο τη Συμφωνία με την Τουρκία. Αν δεν υπάρξει αντίρρηση από τους «Τέσσερις Μεγάλους», τότε η Συμφωνία θα εγκριθεί. Ωστόσο, είναι αμφίβολο πώς θα δράσουν οι «Τέσσερις Μεγάλοι», δεδομένου ότι δύο εξ αυτών είχαν εκφράσει αρνητική άποψη για την Τουρκία.

3 20

Η Σουηδία

Η Τουρκία ξόδεψε μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στο παζάρι, αφού προβληματίστηκε για την αντιμετώπιση της ενότητας του ΝΑΤΟ και των σχέσεών της με τη Ρωσία. Ιδιαίτερα, η Τουρκία επέμεινε στην έγκριση της πώλησης F-16, ενώ παράλληλα προσπάθησε να διευθετήσει την ένταση στο Αιγαίο και να επανακτήσει εμπιστοσύνη. Παράλληλα, παραμένει αβέβαιο το αίτημα της Ελλάδας για την προμήθεια F-35.

4 8

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ