Εκστρατεία “Ελευθερώστε την Μπέλα”: Κινητοποίηση για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα

Εκστρατεία “Ελευθερώστε την Μπέλα”: Κινητοποίηση για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα

Στην καρδιά της Σεούλ, μια μοναχική φάλαινα μπελούγκα με το όνομα Μπέλα κολυμπάει απομονωμένη σε μια μικρή και αδράνεια δεξαμενή, που ανήκει σε ένα ενυδρείο εδώ και δεκαετία. Η κατάστασή της είναι επείγουσα και οι ακτιβιστές πάλευουν για να τη σώσουν πριν γίνει πολύ αργά, ζητώντας την απελευθέρωσή της από το ενυδρείο σε ένα εμπορικό κέντρο στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Ο αρχηγός της ομάδας Hot Pink Dolphins, Τζο Γιακ-Γκολ, αναφέρθηκε στον όμιλο Lotte Group, που διαχειρίζεται το ενυδρείο, δηλώνοντας ότι έχουν περάσει χρόνια χωρίς να τηρηθεί η υπόσχεση της απελευθέρωσης της Μπέλα. Μια διεθνής αίτηση έχει ξεκινήσει για να αξιώσει την απελευθέρωσή της.

two black whales swimming in body of water

Η ιστορία της Μπέλα ξεκίνησε το 2013, όταν αιχμαλωτίστηκε στον Αρκτικό Ωκεανό στις ακτές της Ρωσίας σε ηλικία δύο ετών και μεταφέρθηκε στο ενυδρείο της Lotte στη Σεούλ. Μετά τον θάνατο των συντρόφων της, Μπέλο και Μπέλι, η πίεση από τους ακτιβιστές έγινε ανυπέρβλητη, με την Lotte να υποσχέται την απελευθέρωση της σε διάφορες περιπτώσεις χωρίς να τηρεί τις υποσχέσεις της. Παρά τις δυσκολίες, ο αγώνας για την απελευθέρωση της Μπέλα συνεχίζεται εναντίον των εμπορικών συμφερόντων που την κρατούν αιχμάλωτη.

Αναφορά από το Twitter: Xpose Trophy Hunting @XposeTrophyHunt – “Εκστρατεία ‘Free Bella’: Αγώνας για τη σωτηρία της μοναχικής φάλαινας μπελούγκα από το εμπορικό κέντρο της Σεούλ. Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της τελευταίας της συντρόφου και την υπόσχεση απελευθέρωσής της, η Μπέλα εξακολουθεί να παρακμάζει σε μια μικρή δεξαμενή μέσα σε καταστήματα.”

Οι φάλαινες μπελούγκα είναι εξαιρετικά έξυπνα και κοινωνικά ζώα, επικοινωνούν μεταξύ τους και συνεργάζονται για την επιβίωση και τη διατήρηση των κοινωνικών τους δομών. Η κατάσταση της Μπέλα αποτελεί ανηθικότητα και παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς η αιχμαλωσία της σε μια μικρή δεξαμενή αποκλείει τη φυσική της συμπεριφορά και επιβίωση.

aerial view of person swimming in the sea

Η Lotte World Aquarium δηλώνει ότι δρα υπέρ της προστασίας των ζώων και ότι έχει το σχέδιο να απελευθερώσει τη Μπέλα, αλλά οι ενέργειές της είναι ακόμα σε διαδικασία. Προτείνει πιθανούς προορισμούς όπως καταφύγια στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και τον Καναδά. Ενώ οι απαγορεύσεις για τη διάθεση φαλαινών και δελφινιών για επίδειξη έχουν επιβληθεί στη Νότια Κορέα, η πραγματική απελευθέρωση των ζώων που ήδη βρίσκονται σε αιχμαλωσία παραμένει πρόβλημα. Η Μπέλα παραμένει παγιδευμένη ενώ η κοινότητα Hot Pink Dolphins συνεχίζει τον αγώνα της για την άμεση απελευθέρωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ