Δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα με συμμετοχή της Ελλάδας

Δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα με συμμετοχή της Ελλάδας

Η Ελλάδα εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Το σχέδιο αυτό, το οποίο έχει προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επί του οποίου συζητάει η ελληνική κυβέρνηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και διεθνείς οργανισμούς, αποτελεί μια επιχειρησιακά πολύπλοκη πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μακρόν, η Ελλάδα θα έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία αυτού του ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο οποίος θα βασίζεται στην Κύπρο. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια ανθρωπιστική συμμαχία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, με την Κύπρο να χρησιμεύει ως αεροπορική βάση.

Ο Μακρόν έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και είναι σε επαφή και με την Ελλάδα και άλλους ευρωπαϊκούς συνεργάτες που είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή. Ο ευρωπαίος ηγέτης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ένας ανθρωπιστικός εκεχειρία, προκειμένου να προστατευθούν οι αμάχοι και να γίνουν επιτυχείς οι προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Οι συναντήσεις και οι διαβουλεύσεις σχετικά με τον ανθρωπιστικό διάδρομο έχουν ήδη αρχίσει, καθώς η Γαλλία έχει αποστείλει το πλωτό νοσοκομείο “Tonnerre” για να παράσχει ιατρική βοήθεια στη Γάζα, μόλις επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι αρμόδιες αρχές και οργανισμοί από πολλές χώρες έχουν σπεύσει να συνεργαστούν με την Κύπρο για την παροχή βοήθειας στους πληγέντες και τη διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ