Δίκαιη απόφαση για τρεις γυναίκες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δίκαιη απόφαση για τρεις γυναίκες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη Χάγη εξέδωσε μια ιστορική απόφαση καταδικάζοντας την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη στάση της έναντι του περιβάλλοντος.

Τρεις ηλικιωμένες γυναίκες από την Ελβετία, μέλη μιας ομάδας που αναλύεται στην ένωση “Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος”, κέρδισαν τη διαμαρτυρία τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εναντίον της ελβετικής κυβέρνησης. Κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τη μη δράση της στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που επηρέαζουν αρνητικά τη ζωή και την υγεία τους. Ως αποτέλεσμα, το δικαστήριο επέβαλε στην Ελβετία την ταχύτερη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ορυκτά καύσιμα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει.

Η πρόεδρος του ΕΔΔΑ, Σιόφρα Ο’Λέιρι, χαρακτήρισε τη στάση της ελβετικής κυβέρνησης ως παράβαση των δικαιωμάτων τους στην προσωπική και οικογενειακή ζωή, λόγω της ανικανότητάς της να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η δικαστική απόφαση μπορεί να υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης των στόχων για το 2030, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.

Η απόφαση ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις προσφυγές για το κλίμα, με το παγκόσμιο κίνημα των πολιτών Avaaz να σχολιάζει τη σπουδαία αυτή εξέλιξη. Οι νομικές εκστρατείες λαμβάνουν κεντρική θέση στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων, ενθαρρύνοντας άλλους πολίτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ