Χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία: Πληροφορίες για τον Διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης»

Χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία: Πληροφορίες για τον Διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης»

Ένα αεροπορικό χτύπημα από το Ισραήλ κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, με σοβαρές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές. Ανάμεσα στα θύματα βρισκόταν και ο επικεφαλής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί, επίσης γνωστός ως Χασάν Μαχνταβί (1944 – 2024). Ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος του IRGC, με σημαντική δράση στη Συρία και το Ιράν.

Ο Ζαχεντί ήταν ένας από τους κορυφαίους διοικητές των IRGC κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ και είχε σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις στη Συρία. Επίσης, υπηρέτησε ως διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του IRGC και στην Πολεμική Αεροπορία. Στη Συρία, ηγήθηκε της Συριακής και Λιβανικής Φρουράς, παρέχοντας υποστήριξη σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μοχάμεντ Ρεζά Ζαχεντί: Η Πορεία του ως Ιρανός Διοικητής στη Συρία

Η δράση του IRGC στη Συρία έλαβε μεγάλη προβολή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, όπου η «Συριακή Φρουρά» ενισχυνόταν για την καταστολή των διαδηλώσεων. Παρά τη γενική πίστη ότι η φρουρά ιδρύθηκε με την έναρξη των εκδηλώσεων, η δράση της στη Συρία εκτείνεται για περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ο Ζαχεντί προήχθη διοικητής του Συριακού Στρατού το 2007, με σημαντική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των αναταραχών και των διαμαρτυριών κατά του Άσαντ. Πολλοί άλλοι διοικητές των IRGC εγκαταστάθηκαν εκεί για να υποστηρίξουν τους τοπικούς φρουρούς και τις καταστολές των εξεγέρσεων.

Αντιδράσεις για την Ισραηλινή Επίθεση στο Προξενείο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας και ο πρεσβευτής του Ιράν καταδίκασαν την ισραηλινή επίθεση, κατηγορώντας το Ισραήλ για τρομοκρατικές πράξεις και παραβίαση διεθνών νόμων. Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στη Συρία εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν, χωρίς να αναγνωρίζει πάντοτε την ευθύνη του.

Το περιστατικό ακολούθησε άλλες ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών και μελών της Χεζμπολάχ. Οι αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν κατά του Ισραήλ ήταν έντονες, καταδικάζοντας τις πράξεις τρομοκρατίας και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ