ChatGPT και Ιατρική: Οι επιστήμονες προειδοποιούν να μη ζητάτε συμβουλές

ChatGPT και Ιατρική: Οι επιστήμονες προειδοποιούν να μη ζητάτε συμβουλές

Όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει τον Δρ. Google για ιατρικές συμβουλές όταν μας απασχολεί κάποιο θέμα υγείας. Πολλοί προτιμούν το ChatGPT για να λάβουν πληροφορίες. Πόσο ασφαλές είναι, όμως, κάτι τέτοιο; Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονγκ Άιλαντ ανέδειξαν ανησυχητικά αποτελέσματα μετά από μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι το ChatGPT παρείχε ακριβείς απαντήσεις σε μόνο περίπου το ένα τέταρτο των ερωτήσεων.

Το ChatGPT, το πειραματικό chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική εφαρμογή στην ιστορία, με σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους να εγγράφονται μέσα σε δύο μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ερευνητές εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο να αναζητούν οι χρήστες ιατρικές πληροφορίες σε πηγές όπως το ChatGPT.

kosmos 20

Ανακριβείς και επικίνδυνες απαντήσεις

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ChatGPT πολλές φορές παρείχε ανακριβείς ή επικίνδυνες απαντήσεις. Για παράδειγμα, σε μια ερώτηση σχετικά με φάρμακα για την COVID19 και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, το ChatGPT πρότεινε συνδυασμό φαρμάκων που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες επιπτώσεις. Επίσης, παρέπεμψε σε αναφορές που αποδείχτηκε ότι ήταν πλασματικές.

kosmos 15

Πηγή: ChatGPT struggles to answer medical questions, new research finds by Giri Viswanathan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ