Ανάκατες GPS στη Βαλτική: Πού μπορεί να οφείλεται το γεγονός

Ανάκατες GPS στη Βαλτική: Πού μπορεί να οφείλεται το γεγονός

Ανακατες GPS στη Βαλτική: Επηρέασαν περίπου 48 ώρες τα GPS 1,614 αεροπλάνων

Μυστήριο αποτελούν οι ανακατες που αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο πάνω από 1,600 ευρωπαϊκά αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από την Βαλτική Θάλασσα στην ανατολική Ευρώπη. Οι ανακατες διήρκεσαν περίπου 48 ώρες και επηρέασαν τα GPS 1,614 αεροπλάνων, μεταξύ των οποίων και αεροπλάνα με επιβαίνοντες.

Συγκεκριμένα, τα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από πολλά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ανέφεραν, επίσης, ανακατες στα σήματα GPS τους. Οι περισσότερες ανακατες έγιναν εντός του εναέριου χώρου της Πολωνίας, αλλά και σε αεροπλάνα που πετούσαν εντός των FIR της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας.

valtiki 2

Πού μπορεί να οφείλεται η αύξηση των ανακατών;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Newsweek, η αύξηση των ανακατών μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Αυτός χρησιμεύει ως βάση για έναν από τους σημαντικότερους ναυτικούς στόλους της Ρωσίας. Σύμφωνα με πηγή των λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων, “Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού για ανακατές GNSS (Παγκόσμια Δορυφορικά Συστήματα Πλοήγησης), συμπεριλαμβανομένων ανακατών και πλαστογραφήσεων, σε διάφορες αποστάσεις, διάρκεια και ένταση”.

Η ανάμιξη ή η πλαστογράφηση σημάτων του Παγκόσμιου Συστήματος Εντοπισμού Θέσης (GPS) και των ευρύτερων σημάτων των Παγκόσμιων Δορυφορικών Συστημάτων Πλοήγησης (GNSS) μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε αεροσκάφη ή να επηρεάσει τα συστήματα πλοήγησής τους, κάτι που μπορεί να τα παραπλανήσει σχετικά με την τοποθεσία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ