Αγρότες στην Γερμανία απεργούν – Ο Σολτς προειδοποιεί για τοξικό μίγμα θυμού και εξτρεμιστών

Αγρότες στην Γερμανία απεργούν – Ο Σολτς προειδοποιεί για τοξικό μίγμα θυμού και εξτρεμιστών

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιεί ενάντια στους εξτρεμιστές που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, κυρίως αυτές των αγροτών, και εκφράζει ανησυχία για εκκλήσεις βίας που απειλούν τη δημοκρατία. Σύμφωνα με το μήνυμά του το Σάββατο, “Όταν οι δίκαιες διαμαρτυρίες μετατρέπονται σε θυμό ή περιφρόνηση για τις δημοκρατικές διαδικασίες και θεσμούς, όλοι χάνουμε. Μόνον όσοι περιφρονούν τη δημοκρατία μας ωφελούνται”.

Αναφερόμενος στην κλειστή κυκλοφορία των τρακτέρ στα κέντρα των πόλεων και τις αυτοκινητόδρομους σε όλη τη Γερμανία, ο Σολτς υπογραμμίζει ότι “η διαμάχη είναι μέρος της δημοκρατίας μας”, αλλά προειδοποιεί για τον τρόπο με τον οποίο οι εξτρεμιστές αναζωογονούν τον θυμό. Η κινητοποίηση των αγροτών αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα με μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο.

Υποκίνηση διαδηλώσεων από ακροδεξιό κόμμα

Οι διαδηλώσεις των Γερμανών αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται εναντίον της μείωσης δημόσιων επιδοτήσεων, υποστηρίζονται κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο έχει ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις. Ταυτόχρονα, πολλαπλές ομάδες εξτρεμιστών καλούν από τα κοινωνικά δίκτυα να εντείνουν τις δράσεις ενάντια στην κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος έκφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών, καθώς αποστάθηκε από τους εξτρεμιστές και τους προκαλούντες κοινωνική αναταραχή. “Οι εκκλήσεις για βία και οι προσωπικές απειλές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας”, επανέλαβε ο καγκελάριος, ζητώντας μέτρο και συμφιλίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ