Αγάλματα στο Νησί του Πάσχα εκπέμπουν SOS λόγω κλιματικής κρίσης

Αγάλματα στο Νησί του Πάσχα εκπέμπουν SOS λόγω κλιματικής κρίσης

Τα μεγάλα, εμβληματικά λίθινα αγάλματα του απομονωμένου Νησιού του Πάσχα εκπέμπουν SOS λόγω κλιματικής κρίσης, καθώς υφίστανται ζημίες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που τα επηρεάζουν. Τα αγάλματα, γνωστά ως Tahai ή moai, αναπαριστούν τους προγόνους των κατοίκων του νησιού και έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες από τη διάβρωση των πετρωμάτων τους. Σύμφωνα με ειδικούς, η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει σημαντικές αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά των αγαλμάτων, όπως την καταστολή της μύτης και των ματιών τους, καθώς και τη σύγκλιση των χεριών τους με το σώμα τους.

Η δαπανηρή διαδικασία συντήρησης

Η συντηρήτρια Daniela Meza Marchan επισημαίνει την προσπάθεια να διατηρηθούν τα αγάλματα, αφαιρώντας μικροοργανισμούς και εφαρμόζοντας εξειδικευμένες θεραπείες και υδαταπωθητικά προϊόντα προστασίας από τη βροχή. Παρά τη σημαντική διαδικασία συντήρησης, η οποία περιλαμβάνει φόρους εισαγωγής και γεωγραφικές προκλήσεις λόγω της απομόνωσης του νησιού, τα μνημεία υπολείπονται από ορισμένες περιοχές ζημιών. Η τελευταία φορά που διεξήχθη συντήρηση ήταν το 2017, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με προοπτική νέων εργασιών επισκευής στα αγάλματα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2022.

Η κλιματική κρίση επιδεινώθηκε από τις πυρκαγιές, οι οποίες σημειώθηκαν στο νησί με αποτρόπαια αποτελέσματα, ενώ η Χιλή διπλασίασε τα κονδύλια για τη συντήρηση των αρχαιολογικών μνημείων, χωρίς ωστόσο να διαμορφώσει σχέδια για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων στα αγάλματα. Η Unesco αναφέρει την κρίσιμη κατάσταση του Συμβουλίου Εθνικών Μνημείων και υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών συντήρησης και επισκευής των μνημείων, προκειμένου να προφυλαχθεί η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ