Φαντασμαγορικές εικόνες από τον υδροστρόβιλο στην Εύβοια

Φαντασμαγορικές εικόνες από τον υδροστρόβιλο στην Εύβοια

Εντυπωσιακές εικόνες απαθανατίστηκαν στην παραλία του λιμανιού της Κύμης κατά τη διάρκεια της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή της Εύβοιας. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο δείχνει έναν τεράστιο υδροστρόβιλο να σχηματίζεται στην παραθαλάσσια γραμμή. Ένας τεράστιος, μαύρος σύννεφος φαίνεται να αναδύεται από τη θάλασσα και να ενώνεται με το γκρι ουρανό, καθώς ο υδροστρόβιλος ξεκινά την περιστροφή του.

Τα φαινόμενα υδροστρόβιλοι έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένα στις παράκτιες περιοχές της χώρας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλονται στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η εμφάνισή τους συνδέεται κυρίως με τη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της θαλάσσιας επιφάνειας και των ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ένας υδροστρόβιλος μπορεί να έχει ταχύτητα ανέμου άνω των 100 χλμ/ώρα. Ωστόσο, όταν φθάνει στην ξηρά, διαλύεται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στις τροπικές περιοχές, ενώ σπανιότερα εμφανίζονται σε μεσογειακά πλάτη. Η εμφάνισή τους συνδέεται κυρίως με την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Ένας ανεμοστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από την ξηρά και αποτελεί μια κατακόρυφη στήλη αέρα που συρροή προς το έδαφος, εμφανίζοντας μια ξεχωριστή νεφώδη δομή. Όταν αναπτύσσεται πάνω από τη θάλασσα, ονομάζεται υδροστρόβιλος, ενώ μικρότεροι στρόβιλοι μπορούν να εμφανιστούν πάνω από έρημες περιοχές ή επίπεδες εκτάσεις που είναι καλυμμένες από χώμα, ονομάζονται σκονοδιάβολοι.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Εύβοια

Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία “Daniel” στη βόρεια και κεντρική Εύβοια από το πρωί της Τρίτης (5/9). Οι μεγαλύτερες ζημιές παρατηρήθηκαν στην Κύμη, στο Αλιβέρι και σε χωριά του βορείου τμήματος, όπου κάτοικοι ανέφεραν ότι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους καθώς οι δρόμοι μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια, σύμφωνα με αναφορές του evima.

«Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι μας, η Κύμη έχει γίνει ένα ποτάμι. Οι δρόμοι είναι ακατάλληλοι για κυκλοφορία, επικρατεί χάος από την ισχυρή κακοκαιρία», δήλωσε ένας κάτοικος της Κύμης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο περιφερειακός δρόμος του Αλιβερίου έκλεισε λόγω της υψηλής στάθμης των υδάτων, εγκλωβίζοντας οδηγούς μέσα στα οχήματά τους. Οι τεχνικοί της ΔΕΥΑΚΑ του δήμου Κύμης Αλιβερίου έφθασαν αμέσως στο σημείο για να αφαιρέσουν τα υπερχεόμενα νερά και να ανοίξουν ξανά τον δρόμο. Επιπλέον, το κέντρο του Αλιβερίου παρέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά την έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ