Χαλάει ο καιρός: Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Χαλάει ο καιρός: Έρχεται έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Μεταβολή θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός στη χώρα μας, με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, να προαναγγέλλει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τις τις δύο αυτές περιοχές απο το μεσημέρι και μετά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Μακεδονία, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια τμήματα, ενώ μετά το μεσημέρι θα επηρεάσουν περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Βόρειας Εύβοιας. Τοπικές βροχές αναμένονται και στην Κρήτη, κυρίως στα ορεινά της τμήματα. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, στο Βόρειο Ιόνιο και αργότερα στη Δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου και στα παράκτια τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς.

Στην παρακάτω Ομάδα Χαρτών παρουσιάζεται το εκτιμώμενο ύψος βροχής για επιλεγμένα τρίωρα των απογευματινών και βραδινών ωρών, όπως υπολογίστηκε από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

171015 Rain1
171021 Rain2

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά και βόρεια όπου θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στο Ιόνιο, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα βόρεια και δυτικά τμήματα και αργότερα στα κεντρικά. Τοπικές βροχές αναμένονται και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους έντονα, ενώ στα νησιά του Κεντρικού Ιονίου και στα δυτικά παράκτια τμήματα υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 9 έως 15 βαθμούς), 15 έως 24 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 13 έως τους 18 βαθμούς στην Ήπειρο), 17 έως 24 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 15 έως 24 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 21 έως 25 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο θα εξασθενήσουν και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση, ενώ τις βραδινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν σε βόρειους έως σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές. Σποραδικές καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν κυρίως από το μεσημέρι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και από τις μεσημβρινές ώρες και στις υπόλοιπες περιοχές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από το απόγευμα σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από νωρίς το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το απόγευμα στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

vroxi 1 2

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις στις Κυκλάδες θα αυξηθούν, όπου πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στα νότια από δυτικές με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αραιές νεφώσεις οι οποίες τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια τις πρώτες πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες. Από το απόγευμα πιθανώς να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ και από το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 18-10-2023

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα κεντρικά και τα νότια, που μέχρι τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 24 με 25 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 19-10-2023

Σχεδόν αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη και ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-10-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-10-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες σταδιακά θα πυκνώσουν στα βορειοδυτικά, όπου τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 με 7 μποφόρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ