Υλοποίηση του συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη: Πότε αρχίζει

Υλοποίηση του συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη: Πότε αρχίζει

Σε μια ευρεία συνεδρίαση που συγκάλεσε ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), συζητήθηκε ο χρόνος εφαρμογής του νέου συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας στην Ακρόπολη. Ο στόχος της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η επίτευξη ενός συμφωνημένου χρόνου έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, η πιλοτική εφαρμογή αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Αύγουστο ή τον επόμενο Σεπτέμβριο. Αφού αξιολογηθεί η πιλοτική φάση, το σύστημα ζωνών επισκεψιμότητας θα εφαρμοστεί πλήρως από την 1η Απριλίου 2024.

Η επισκεψιμότητα της Ακρόπολης έχει σημειώσει αύξηση και έχει καταγράψει ημερήσιο ρεκόρ 23.000 επισκεπτών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η προστασία του μνημείου μέσω περιορισμού του αριθμού επισκεπτών. Θα υπάρχουν τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, με τη δυνατότητα επίσκεψης 8.000 ατόμων. Επίσης, θα υπάρχουν οκτώ ωριαίες ζώνες με 13.000 επισκέπτες. Οι επισκέπτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανόνες προστασίας του μνημείου.

Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε τη σημασία της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και την ανάγκη για “κοινωνικοποίηση” των μνημείων, προκειμένου να διατηρηθούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Θεωρείται ότι η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη για την επίτευξη επιτυχούς υλοποίησης του συστήματος ζωνών επισκεψιμότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ