Πασκάλ Ντοριζόν: Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο κορυφαίος Γάλλος διαιτητής μπάσκετ

Πασκάλ Ντοριζόν: Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο κορυφαίος Γάλλος διαιτητής μπάσκετ

Το γαλλικό μπάσκετ πενθεί για την απώλεια του Πασκάλ Ντοριζόν, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών. Ο εκλιπών υπήρξε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και ταυτόχρονα αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες της ευρωπαϊκής διαιτησίας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και των αρχών του 2000.

Μια διαδρομή γεμάτη έντονες στιγμές

Πέρα από την αθλητική του δράση στα παρκέ, ο Ντοριζόν εργαζόταν ως δάσκαλος, ισορροπώντας ανάμεσα στην εκπαιδευτική του ιδιότητα και τις απαιτήσεις του υψηλού επιπέδου. Η καριέρα του σημαδεύτηκε από την παρουσία του σε κορυφαία ραντεβού, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Ατλάντα το 1996 και του Σίδνεϊ το 2000. Ωστόσο, το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1996 στο Παρίσι. Εκεί, η απόφασή του μαζί με τον Βιρόβνικ να μην κατακυρώσουν το καλάθι του Μοντέρο, μετά το μπλοκ του Στόγιαν Βράνκοβιτς, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς να κάνουν λόγο για μια από τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Οι συγκρούσεις με τις ελληνικές ομάδες

Η παρουσία του Γάλλου διαιτητή δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από τις ελληνικές ομάδες, με τον Ολυμπιακό να έχει εκφράσει έντονα παράπονα για τη διαιτησία του σε αγώνες της δεκαετίας του ’90. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση στο Τελ Αβίβ, όπου ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά στη ζωή μου βλέπω τέτοια διαιτησία, αν και από το πρώτο παιχνίδι με την Άλμπα στο Φάληρο, φάνηκε ότι κάποιοι είναι αντίθετοι με τη διάκριση του Ολυμπιακού». Παρά τις διαμαρτυρίες, η FIBA συνέχισε να τον εμπιστεύεται, ορίζοντάς τον σε μεγάλες διοργανώσεις όπως τα Ευρωμπάσκετ του 1999 και του 2001, αναγνωρίζοντας τη μακρόχρονη προσφορά του στο άθλημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ