Το μοναδικό κοίτασμα πετρελαίου που ανατρέπει το τοπίο – Γιατί προκαλεί αντιδράσεις και ποιοι το διεκδικούν

Το μοναδικό κοίτασμα πετρελαίου που ανατρέπει το τοπίο – Γιατί προκαλεί αντιδράσεις και ποιοι το διεκδικούν

Οι Ρώσοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο ενεργειακό πόρο σε μια απαγορευμένη περιοχή, που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Παρά τη μείωση της χρήσης πετρελαίου λόγω της μετάβασης σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας, το πετρέλαιο παραμένει ζωτικής σημασίας για ολόκληρο τον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αναζήτηση νέων ενεργειακών πόρων, κυβερνήσεις και εταιρείες προβαίνουν σε δισεκατομμύριες επενδύσεις ετησίως για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το πετρέλαιο.

antarktikh koitasma mamouth

Μία από τις πιο συναρπαστικές ανακαλύψεις προέρχεται από τη ρωσική εταιρεία Rosgeo, η οποία ανέφερε ύπαρξη πετρελαϊκών εναποθέσεων στην Ανταρκτική που ίσως αντιστοιχούν σε 511 δισ. βαρέλια.

Αν αυτά επιβεβαιωθούν, αυτά τα κοιτάσματα θα ξεπερνούν κατά πολύ τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Βενεζουέλας και της Σαουδικής Αραβίας.

antarktikh koitasma mamouth2

Η Rosgeo εντόπισε τα μεγαλύτερα αποθέματα στην απαγορευμένη περιοχή της Ανταρκτικής, αυτού του μεγέθους απεριόριστη για εμπορική εκμετάλλευση.

Η Ανταρκτική προστατεύεται από τη Συνθήκη του 1959 και το Πρωτόκολλο Περιβαλλοντικής Προστασίας, με απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου, τουλάχιστον για τα κράτη που τη σέβονται, όπως η Ρωσία.

Η τροποποίηση της συνθήκης απαιτεί ομόφωνη συμφωνία όλων των συμβαλλομένων, με επανεξέταση προγραμματισμένη για το 2048.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ