Ζιμπάμπουε: Ελέφαντες πεθαίνουν καθώς λιγοστεύουν τα νερά σε Εθνικό Πάρκο

Ζιμπάμπουε: Ελέφαντες πεθαίνουν καθώς λιγοστεύουν τα νερά σε Εθνικό Πάρκο

**Ελεφαντες υποφέρουν από έλλειψη νερού στο Εθνικό Πάρκο της Ζιμπάμπουε**

Στο δημοφιλές Εθνικό Πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε, δεκάδες ελέφαντες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω έλλειψης νερού. Οι οικολογικές οργανώσεις εκφράζουν ανησυχίες για περαιτέρω απώλειες, καθώς η ξηρασία που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο Ελ Νίνιο έχουν αποβεί μοιραία για τους ελέφαντες. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με ανησυχία στην τρέχουσα συνεδρίαση του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.

Ο πληθυσμός ελεφάντων στο πάρκο ανέρχεται σε 45.000 και η ξηρασία έχει προκαλέσει τη μείωση των υδάτινων πόρων. Οι ελέφαντες εξαρτώνται από το νερό και οι αντλίες με ηλιακή ενέργεια στο πάρκο δεν μπορούν να τους προσφέρουν επαρκή ποσότητα νερού.

Η ξηρασία έχει επίσης επηρεάσει τη βρώση των ζώων, προκαλώντας το θάνατο πολλών ελεφάντων και προκαλώντας τη μετακίνηση ορισμένων κοπαδιών σε γειτονικές περιοχές. Οι οικολογικές οργανώσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κρίση με τον καθαρισμό των λακκών και την αύξηση των προμήθειων νερού.

Η ελεφαντοποίηση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στα εθνικά πάρκα της Ζιμπάμπουε. Ο πληθυσμός ελεφάντων αναμένεται να επηρεαστεί, με τις προσπάθειες για τη συντήρησή του να περιορίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ