Το Ισραήλ: Πάνω από 100 ομήροι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα

Το Ισραήλ: Πάνω από 100 ομήροι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα

Ποιες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον του Ισραήλ.

Σύμφωνα με μετρημένες εκτιμήσεις, περίπου 600 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Γάζα, λόγω της επιχείρησης “Σιδερένια Σπαθιά”, έχουν σκοτωθεί επιπλέον 380 άνθρωποι στην πιο αιματηρή σύγκρουση των δύο πλευρών από το 1973. Παρότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς ο αριθμός των Ισραηλινών ομήρων που έχει η Χαμάς στην κατοχή της, πηγές κοντά στα τραγικά γεγονότα αναφέρουν ότι είναι δεκάδες. Το Ισραήλ αναφέρει επίσης ότι ανάμεσα στους ομήρους υπάρχουν πολλά παιδιά.

Ο περισσότερο πιθανός αριθμός, όπως αναφέρουν και πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, είναι 100 ομήροι. Το Ισραήλ αρνείται τις αναφορές για διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους, ενώ αναμένεται ότι η Χαμάς θα κάνει μια σχετική ανακοίνωση σύντομα. Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Alicia Bárcena, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι μια γυναίκα και ένας άνδρας από τη χώρα της κρατούνται ως ομήροι από την Χαμάς.

 

Οι επιλογές του Ισραήλ

Ο Μάρτιν Ίντικ, διακεκριμένος διπλωμάτης και συνεργάτης του ινστιτούτου Lowy, εξηγεί ότι οι επιλογές του Ισραήλ για το μέλλον είναι δύο, βασιζόμενες στην ιστορία της χώρας.

Πρώτον, η κινητοποίηση του στρατού και οι αεροπορικές επιθέσεις για την πρόκληση ζημιών στη Γάζα, με στόχο την εκτέλεση της ηγεσίας της Χαμάς. Στην περίπτωση που αυτό αποτύχει, δηλαδή αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της απελευθέρωσης των ομήρων από την Χαμάς, θεωρείται ότι η πιο πιθανή επιλογή είναι μια ισραηλινή εισβολή πλήρους κλίμακας στη Γάζα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ