Συνάντηση Κορυφής – Ουκρανία: Ο Όρμπαν αποχώρησε εκνευρισμένος, νέα συνάντηση στις 11 π.μ.

Συνάντηση Κορυφής – Ουκρανία: Ο Όρμπαν αποχώρησε εκνευρισμένος, νέα συνάντηση στις 11 π.μ.

Η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε χωρίς συνέντευξη Τύπου στις 03:30 (ώρα Ελλάδας). Η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου υπήρξε αμφιλεγόμενη, με τους ηγέτες να μην καταφέρνουν να συμφωνήσουν παρά τις πολυάριθμες συζητήσεις. Ωστόσο, η απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας θεωρήθηκε θετική.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν εκ νέου την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου στις αρχές του 2024.

Ιστορική συμφωνία για Ουκρανία – Αποχώρησε εκνευρισμένος ο Όρμπαν

Η συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία επετεύχθη μετά από την αποχώρηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, από τη συνεδρίαση. Παρά τη διαφωνία του, ο Όρμπαν δεν άσκησε τελικά βέτο. Η αλλαγή στάσης του έπαιξε ρόλο πιθανότατα λόγω της απόφασης της Κομισιόν να «ξεπαγώσει» δεσμευμένα κονδύλια για τη συνοχή, ύψους 10,2 δισ. ευρώ, που προορίζονταν για την Ουγγαρία.

Ζελένσκι: «Είναι μια νίκη για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη»

Η απρόσμενη απόφαση χαιρέτισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τη χαρακτήρισε «μια νίκη που εμπνέει και μας καθιστά ισχυρότερους». Η ανησυχία του Ουκρανού προέδρου ήταν εμφανής, καθώς φοβόταν πως η χώρα του δεν θα έπαιρνε αυτό που χρειαζόταν από τη σύνοδο κορυφής. Οι «27» έχουν προγραμματίσει να επιστρέψουν στο τραπέζι στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας), με ανοιχτή την αναθεώρηση του ΠΔΠ και την Μέση Ανατολή να αποτελεί επίσης δύσκολο ζήτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ