Ρωσία: Μεταφορά του παιχνιδιού από την παιδική χαρά στο πεδίο της μάχης

Ρωσία: Μεταφορά του παιχνιδιού από την παιδική χαρά στο πεδίο της μάχης

Στη Ρωσία, οι παιδικές χαρές μεταμορφώνονται σε χώρους παρέλασης … Από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, τα παιδιά προετοιμάζονται για την στρατιωτική ζωή μέσω στρατιωτικών παρελάσεων. Οι μεγαλύτεροι μαθαίνουν τεχνικές όπως το χαράκωμα, τον προσκαλυμμένο χειροβομβίδα και το πυροβολικό. Σε όλα τα σχολεία στη Ρωσία, η στρατίωση των νέων εορτάζεται και σχηματίζονται “εθελοντικές ομάδες” έφηβων. Τα σχολεία επικεντρώνονται επίσης στην υπεράσπιση της “μητέρας πατρίδας”. Τα παιδιά στη Ρωσία εκπαιδεύονται για τον πόλεμο – αυτό αναφέρει το CNNi.

Η στρατιωτικοποίηση των δημόσιων σχολείων στη Ρωσία έχει αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με εντολή από την κυβέρνηση της Μόσχας. Ο υπουργός Παιδείας, Σεργκέι Κραβτσόβ, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχουν περίπου 10.000 “στρατιωτικά-πατριωτικά” κλαμπ σε ρωσικά σχολεία και κολλέγια, με περίπου 250.000 μέλη.

κρεμαστές ετικέτες θεού ασημένιου χρώματος

Αλλαγή των σχολικών βιβλίων

Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που καθιστά υποχρεωτικό το μάθημα “Βασικές έννοιες ασφάλειας και άμυνας στη μητέρα πατρίδα”. Το υπουργείο Παιδείας ενθάρρυνε επίσης σχολικές εκδρομές σε στρατιωτικές μονάδες, συναντήσεις με στρατιωτικό προσωπικό και βετεράνους, καθώς και στρατιωτικά παιχνίδια. Οι μαθητές του λυκείου θα μάθουν επίσης πώς να χρησιμοποιούν όπλα με πραγματικά πυρά “υπό την καθοδήγηση έμπειρων αξιωματικών του στρατού ή εκπαιδευτών”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα δοκιμαστεί φέτος και θα εισαχθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας μέχρι το 2024. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Ρωσίας, σχεδιάστηκε για να καταστήσει τους μαθητές εξοικειωμένους με την αισθητική των στρατιωτικών στολών, των στρατιωτικών τελετουργιών και των πολεμικών παραδόσεων. Τα βιβλία ιστορίας έχουν αλλάξει επίσης, με τη γέφυρα της Κριμαίας να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα και με ένα νέο κεφάλαιο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υπάρχουν κεφάλαια με τίτλους όπως “παραποίηση της ιστορίας”, “η επιστροφή του ναζισμού”, “ουκρανικός νεο-ναζισμός” και “Ρωσία, η χώρα των ηρώων”. Ο Πούτιν έχει πολλές φορές δηλώσει ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” για την “προστασία των ρωσόφωνων από γενοκτονίες των νεο-ναζί”. Το βιβλίο υποστηρίζει επίσης ανεύθυνα ότι η Ουκρανία “έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία της να αγοράσει νέα πυρηνικά όπλα”, ενώ αναφέρει ψευδώς ότι “η Δύση έχει επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για να καταστρέψει την οικονομία της χώρας”.

Φαίνεται επίσης ότι ο Πούτιν προσωπικά έχει επηρεάσει την εκστρατεία αναβίωσης του πατριωτισμού στα ρωσικά σχολεία. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Κρεμλίνο αυτόν τον μήνα, είπε σε μια ομάδα παιδιών για ένα γράμμα που έγραψε ο παππούς του προς τον πατέρα του, ο οποίος τότε πολέμησε τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Νίκησε τα σκουπίδια”, είπε, αναφέροντας τα λόγια του παππού του, όπως αφηγήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

άνδρας με μαύρο μπουφάν και μαύρο καπέλο δίπλα από μαύρη μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Και συμπλήρωσε:

“Κατάλαβα γιατί κερδίσαμε τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Οι άνθρωποι με τέτοιες αντιλήψεις δεν μπορούν απλά να νικηθούν. Είμαστε πραγματικά ανίκητοι, ακριβώς όπως είμαστε και τώρα”.

Τα παιδιά μαθαίνουν να συναρμολογούν όπλα

Εκτεταμένη έρευνα του CNNi έδειξε ότι παιδιά ακόμη και επτά ετών λαμβάνουν βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Τον Ιούλιο, για παράδειγμα, παιδιά στο Μπελγκορόντ έδωσαν κωδικές ονομασίες στον εαυτό τους και συμμετείχαν σε ασκήσεις όπου έμαθαν να χρησιμοποιούν αυτόματα όπλα, να συναρμολογούν πυροβόλα και να ολοκληρώνουν με επιτυχία μια πορεία με εμπόδια. Οι παρελάσεις, στις οποίες συμμετέχουν τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, γίνονται όλο και πιο συχνές, και κρατούν φωτογραφίες ηρώων του ρωσικού στρατού.

ένα σωρός πινακίδες που βρίσκονται σε ένα κρεβάτι

Η επόμενη γενιά προετοιμάζεται για τον πόλεμο

Τα παιδιά στη Ρωσία συμμετέχουν σε πρακτικές δραστηριότητες σχετικά με τον πόλεμο. Για παράδειγμα, στο Βλαδιβοστόκ, τα παιδιά ράβουν παντελόνια και καπέλα για τους στρατιώτες, ενώ στο Βλάντιμιρ φτιάχνουν μπαλακλάβες. Στα τεχνικά σχολεία της πόλης Βορονέζ κατασκευάζονται φορητοί φούρνοι και κεριά για το ρωσικό στρατό. Υπάρχουν επίσης επισκέψεις στα σχολεία από στρατιωτικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να πολεμήσουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι.

Αυτό το νέο πρόγραμμα του υπουργείου έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αρκετούς εκπαιδευτικούς, ενώ ορισμένοι γονείς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, το 79% των γονέων υποστηρίζει την εκπομπή βίντεο για τον πόλεμο στα παιδιά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ