Προβλήματα με το σύστημα πρόνοιας λόγω δημογραφικής κρίσης στην Ιταλία

Προβλήματα με το σύστημα πρόνοιας λόγω δημογραφικής κρίσης στην Ιταλία

Σύμφωνα με την Ιταλική Στατιστική Υπηρεσία ISTAT, η Ιταλία αντιμετωπίζει προβλήματα με το σύστημα πρόνοιας λόγω της δημογραφικής κρίσης που αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ISTAT, το 2050, πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας θα είναι άνω των 65 ετών, σε σύγκριση με το ένα τέταρτο που ήταν πέρυσι. “Το σύστημα πρόνοιας δεν μπορεί να επιβιώσει αν ο πληθυσμός γηράσκει και ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί”, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, στο Φεστιβάλ των Περιφερειών στο Τορίνο.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει την υποστήριξη προς τις οικογένειες που θέλουν να κάνουν παιδιά. “Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα σύστημα πρόνοιας αν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό γεννήσεων”, τόνισε η Μελόνι. Επιπλέον, η Μελόνι έχει δηλώσει ότι η μετανάστευση δεν είναι η λύση για τη δημογραφική κρίση που αντιμετωπίζει η Ιταλία και ο υπόλοιπος ευρωπαϊκός χώρος.

Επιπλέον, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ιταλία μειώνεται από το 2009 και πέρυσι έφτασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, κάτω από τις 400.000 γεννήσεις. Ο ISTAT προβλέπει ότι αυτή η αρνητική τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ