Πρόκληση αναστάτωσης με την αδικαιολόγητη παράκαμψη του μαύρου κοριτσιού από την υπεύθυνη διοργάνωσης των αγώνων ενόργανης γυμναστικής στην Ιρλανδία

Πρόκληση αναστάτωσης με την αδικαιολόγητη παράκαμψη του μαύρου κοριτσιού από την υπεύθυνη διοργάνωσης των αγώνων ενόργανης γυμναστικής στην Ιρλανδία

Ένα βίντεο από αγώνες ενόργανης γυμναστικής για παιδιά στην Ιρλανδία έχει προκαλέσει αναστάτωση σε όλο τον κόσμο λόγω των αδικαιολόγητων συμβάντων που εκτυλίχθηκαν. Στο τέλος της προσπάθειας, όλα τα κορίτσια στον αγώνα έπρεπε να λάβουν μια βράβευση σε μετάλλιο για τη συμμετοχή τους. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη για όλα τα παιδιά. Σύμφωνα με το βίντεο που προκάλεσε σοκ και οργή, η υπεύθυνη παρέρχεται προκλητικά ένα μικρό μαύρο κοριτσάκι. Ακόμη και αφού προσπαθούσε να κατανοήσει αν έγινε κάποιο λάθος, φαίνεται ότι όλο αυτό έγινε πρόθεση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και οι άλλες παιδικές αθλήτριες που είχαν συμμετάσχει στον αγώνα και παρατήρησαν ότι η συνάθλητή τους δεν έλαβε μετάλλιο, κοίταζαν με απορία τι συνέβαινε. Φυσικά, είναι προφανές ότι το μικρό κοριτσάκι που βίωσε όλο το αυτό, δεν μπορούσε να κρύψει τη θλίψη του.

Αυτό το περιστατικό καταγράφηκε σε ένα βίντεο και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι έντονες. Ταυτόχρονα, μια καμπάνια συμπαράστασης ξεκίνησε για το μικρό κορίτσι, στην οποία συμμετέχει πολύς κόσμος. Ανάμεσά τους, βρίσκεται και ο Αμερικανός ολυμπιονίκης στην ενόργανη, Σιμόν Μπλάις.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, σχολίασε:

«Όταν το βίντεο κυκλοφόρησε, οι γονείς της μου προσέγγισαν. Καρδιοχτύπησα όταν το είδα, γι ‘αυτό της έστειλα ένα μικρό βίντεο. Δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό σε κανένα άθλημα !!! ».

Με τη συμπεριφορά της, η συναγωνίστρια και φίλη της Tζόρνταν Τσάιλς ζήτησε από τους ακόλουθούς της στα κοινωνικά δίκτυα να τη βοηθήσουν να βρει το μικρό κορίτσι, τονίζοντας ότι αυτό που βίωσε ήταν ανυπόφορο.

Η ανακοίνωση

Λόγω της αναστάτωσης που προκλήθηκε από την αναδημοσίευση του βίντεο, η Gymnastics Ireland εξέδωσε μια ανακοίνωση πριν από δύο ημέρες, όπου αναφέρει ότι έλαβε καταγγελία από τους γονείς του εμπλεκόμενου ατόμου για “ρατσισμό” μετά το περιστατικό. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι διερεύνησε το συμβάν και ο υπεύθυνος παραδέχθηκε ότι η παρακάλυψη ήταν απαράδεκτη, αν και δεν ήταν πρόθεσης. Επίσης, εξήγησε ότι προσπάθησε να διορθώσει το λάθος, εξασφαλίζοντας ότι το μαύρο κορίτσι θα λάμβανε το μετάλλιό της προτού αποχωρήσει από το γήπεδο.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο υπεύθυνος αισθανόταν δυσαρεστημένος για το λάθος και ζήτησε να συναντήσει το κορίτσι και την οικογένειά της προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη. Αρχικά, αίτημά του απορρίφθηκε, και για αυτό αποφάσισε να ζητήσει γραπτά συγγνώμη. Όπως αναφέρεται, “και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε διαδικασία διαμεσολάβησης” και η υπόθεση επιλύθηκε οριστικά τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, η μητέρα του κοριτσιού, που μίλησε στην Irish Independent, αρνείται εν μέρει την ανακοίνωση, ισχυριζόμενη ότι η Gymnastics Ireland δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το περιστατικό και προσπαθεί να προστατεύσει τον υπεύθυνο.

Όπως επισημαίνει η μητέρα της νεαρής αθλήτριας, η επιστολή της υπευθύνου που αρχίζει με τη φράση “προς κάθε ενδιαφερόμενο”, δεν αποτελεί ειλικρινή συγγνώμη και έχει επικοινωνήσει με τον οργανισμό Gymnastics Ethics Foundation στην Ελβετία για να εξασφαλίσει τη δικαίωση της κόρης της. Είχε επίσης ανησυχίες ότι η οικογένειά της, που ζει στην επαρχία Λένστερ της Ιρλανδίας, μπορεί να γίνει στόχος ρατσιστικών επιθέσεων λόγω της δημοσιοποίησης της υπόθεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ