Πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα: Η κρυφή επιστήμη

Πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα: Η κρυφή επιστήμη

Όταν βρισκόμαστε για πρώτη φορά σε ένα αεροπλάνο, συχνά αναρωτιόμαστε πως λειτουργούν τα διάφορα συστήματά του, όπως οι τουαλέτες, το ζεστό φαγητό και το Wi-Fi σε υψόμετρα 40.000 ποδών. Οι απαντήσεις σε όλα αυτά είναι πιο απλές απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Τα αεροπλάνα διαθέτουν μια “κρυφή” επιστήμη για τη λειτουργία τους καθημερινά. Για παράδειγμα, τα καζανάκια στις τουαλέτες των αεροπλάνων δεν χρησιμοποιούν νερό λόγω των περιορισμών βάρους, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν διαφορική πίεση αέρα για τον καθαρισμό τους. Αυτή η τεχνολογία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1975 από τον James Kemper.

Ζεστά γεύματα

Η προετοιμασία του φαγητού στα αεροπλάνα είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που πρέπει να τηρούν αυστηροί κανόνες υγιεινής. Τα γεύματα ζεσταίνονται σε φούρνους αεροπλάνων, οι οποίοι μπορούν να χωρέσουν μέχρι 40-50 φαγητά ταυτόχρονα. Οι φούρνοι αυτοί παραμένουν εκτός λειτουργίας κατά την απογείωση για λόγους ασφάλειας.

Το καυτό νερό

Η πηγή του νερού στα αεροπλάνα προέρχεται από μια δεξαμενή κρύου νερού πάνω στο αεροσκάφος. Παρά τις προειδοποιήσεις να μην πίνουμε νερό που δεν είναι εμφιαλωμένο, το ζεστό νερό στα αεροπλάνα θερμαίνεται σε σημείο που σκοτώνει τα μικρόβια και περνά από πλήρη επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί.

Wi-Fi στον αέρα

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο στα αεροπλάνα είναι δυνατή μέσω κεραίας στην κορυφή του αεροσκάφους που ανακατεύεται συνεχώς προς τους δορυφόρους για σταθερή σύνδεση.

Καθαρός αέρας στα 40.000 πόδια

Τα σύγχρονα αεροσκάφη διαθέτουν ενσωματωμένους συμπιεστές για τη διανομή καθαρού αέρα στην καμπίνα μέσω φίλτρων HEPA, τα οποία μπορούν να απομακρύνουν το 99,97% της σκόνης και των μικροοργανισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ