Πόλεμος στο Ισραήλ: “Δεν είχαμε προειδοποίηση ούτε από την Αίγυπτο ούτε από άλλους για την επίθεση της Χαμάς”

Πόλεμος στο Ισραήλ: “Δεν είχαμε προειδοποίηση ούτε από την Αίγυπτο ούτε από άλλους για την επίθεση της Χαμάς”

Πολέμος στο Ισραήλ: Όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας, κλήθηκε για μια έκτακτη ενημέρωση στις 4:00 τα ξημερώματα, περίπου δύο ώρες πριν την έναρξη της επίθεσης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η δήλωσή του λίγες ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, όπου ανέφερε ότι η αποτροπή της επίθεσης λειτουργεί, ήταν λάθος. “Αυτό ήταν λάθος”, είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η εσφαλμένη εκτίμηση ήταν κοινή σε όλες τις Υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραήλ. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ δεν εκπλήρωσε την αποστολή του”, δήλωσε ο Ζάχι Χανέγκμπι.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έλαβε συγκεκριμένη προειδοποίηση ούτε από την Αίγυπτο ούτε από άλλη χώρα για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα. Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας ενημερώθηκε για νέα στοιχεία των Υπηρεσιών Πληροφοριών στις 4:00 το πρωί, περίπου δύο ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης, αλλά αυτές δεν καθόρισαν την κινητοποίηση, ανέφερε ο Ζάχι Χανέγκμπι σε συνέντευξη τύπου. “Δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένη προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε”, είπε.

Ο ισραηλινός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας προειδοποίησε επίσης ότι οι συγκρούσεις με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου φαίνεται να είναι περιορισμένου μεγέθους και προειδοποίησε τη σιιτική οργάνωση να μην προχωρήσει σε δράσεις που μπορεί να οδηγήσουν τον Λίβανο στην “καταστροφή”. Οι περιορισμένες συγκρούσεις στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ παραμένει “κάτω από το όριο της επέμβασης”, πρόσθεσε.

ΗΠΑ: “Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν”

Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας τρεις ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικλ ΜακΚόλ. “Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να συμβεί”, δήλωσε ο ΜακΚόλ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. “Υπήρξε μια προειδοποίηση, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο επίπεδο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα πώς και γιατί χάσαμε (εμείς οι ΗΠΑ) αυτήν την υπόθεση, ούτε πώς την έχασε το Ισραήλ”, είπε ο ΜακΚόλ σε δημοσιογράφους μετά από μια “κλειστή” συνεδρίαση με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα (9/10) η ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth (Ynet) ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αίγυπτου προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε αυτή την προειδοποίηση και υποβάθμισε τον κίνδυνο. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε το άρθρο ως αβάσιμο, αναφέροντας “ψευδείς αναφορές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ