Παναμά Έγγραφα: Ένας Από τους Κύριους Κατηγορούμενους της Υπόθεσης Πέθανε

Παναμά Έγγραφα: Ένας Από τους Κύριους Κατηγορούμενους της Υπόθεσης Πέθανε

Πέθανε ο κύριος κατηγορούμενος για τα Παναμά Έγγραφα, ο δικηγόρος Ραμόν Φονσέκα, μία ημέρα πριν από την απόφαση του δικαστηρίου. Ο επικεφαλής των δικηγορικών γραφείων Mossack Fonseca, ένα γραφείο που φέρεται να ασχολείται με υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος από επώνυμες προσωπικότητες και εταιρείες από πολλές χώρες, άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της Πέμπτης 9 Μαΐου σε νοσοκομείο. Τα αίτια θανάτου του 71χρονου δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Κατά τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε στις 8 Απριλίου 2024, ζητήθηκε η μέγιστη ποινή 12 ετών φυλάκισης για ξέπλυμα χρήματος, για τον Ραμόν Φονσέκα και τον Γιούργκεν Μοσάκ, τους ιδρυτές του Mossack Fonseca. Το δικαστήριο πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του εντός 30 ημερών, ενώ υπάρχουν 27 κατηγορούμενοι στη σχετιζόμενη με φοροδιαφυγή υπόθεση. Παρόλο που ο Παναμάς έχει εφαρμόσει νέα νομοθεσία από τότε που ξέσπασαν τα Παναμά Έγγραφα, παραμένει στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων της ΕΕ.

Ιστορικό της Υπόθεσης

Τα Παναμά Έγγραφα αποκαλύφθηκαν το 2016 από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και δημοσιεύθηκαν στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Η έρευνα αποκάλυψε 11,5 εκατομμύρια έγγραφα από τα δικηγορικά γραφεία Mossack Fonseca, στα οποία πολιτικοί αρχηγοί, πρώην αξιωματούχοι και άλλα πρόσωπα είχαν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες και κινήματα. Για το σκοπό αυτό, δημιουργούσαν αδιαφανείς εταιρείες και ανοίγαν τραπεζικούς λογαριασμούς με σκοπό την κρυψίνα χρημάτων.

Στη λίστα των εμπλεκομένων περιλαμβάνονται πρώην πρωθυπουργοί, αξιωματούχοι και διάσημα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιχειρηματιών. Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι δράσεις τους δεν ήταν παράνομες. Η εταιρία Mossack Fonseca ανακοίνωσε το 2018 το κλείσιμό της λόγω ζημίας στη φήμη της.

Πηγή: protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ