Ορκωμοσία του Πούτιν το 2024: Η Γαλλία στέλνει απεσταλμένο

Ορκωμοσία του Πούτιν το 2024: Η Γαλλία στέλνει απεσταλμένο

Η Γαλλία αποφάσισε να στείλει τον πρέσβη της στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη νέα θητεία στον προεδρικό θώκο αύριο. Αντίθετα, το Βερολίνο επέλεξε να μην στείλει αντιπροσώπους στην τελετή. Αυτή η απόφαση δείχνει μια πιθανή διάσταση στο δυτικό μέτωπο, με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, που αντιτίθενται στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιαδήποτε μορφή νομιμότητας. Αυτό ενδέχεται να υπονομεύει την υποστήριξη προς την Ουκρανία στη μάχη της κατά της Ρωσίας, καθώς η Μόσχα ξεκίνησε μια επίθεση πριν από δύο χρόνια και πλέον.

Ο Πούτιν κατέκτησε μια εύρωστη νίκη στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας που διεξήχθησαν πρόσφατα, μετά τον θάνατο του κύριου αντιπάλου του, Αλεξέι Ναβάλνι. Οι δυτικές χώρες έχουν καταδικάσει την επανεκλογή του, χαρακτηρίζοντάς την ως αντιδημοκρατική. “Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Ρωσία“, αναφέρει μια διπλωματική πηγή από το Παρίσι. Το Παρίσι έχει προηγουμένως καταδικάσει το κλίμα καταστολής κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, αφαιρώντας το δικαίωμα στους ψηφοφόρους για μια πραγματική επιλογή και τη διεξαγωγή εκλογών στις ουκρανικές περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή της Ρωσίας, γεγονός το οποίο η Γαλλία θεωρεί ότι αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιδείνωση των σχέσεων Γαλλίας – Ρωσίας

Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Γαλλία έχει ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας ακόμα και δεν απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι δεν θα στείλει κανέναν εκπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν. Οι χώρες της Βαλτικής, που δεν έχουν πλέον απεσταλμένους στη Μόσχα, έχουν επίσης απορρίψει κατηγορηματικά τη συμμετοχή στην τελετή.

Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι δεν προβλέπουν την αποστολή αντιπροσώπων από τις ΗΠΑ στην τελετή ορκωμοσίας, με την Ουάσιγκτον ακόμα να μην έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση. “Πιστεύουμε ότι η απομόνωση της Ρωσίας και ιδιαίτερα του εγκληματικού ηγέτη της πρέπει να συνεχιστεί”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. “Η συμμετοχή στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν δεν είναι αποδεκτή για τη Λιθουανία. Η προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας και του λαού της που αγωνίζεται εναντίον της ρωσικής επίθεσης”.

Η Ουκρανία καλεί τους συμμάχους της να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως νόμιμο πρόεδρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε έκκληση προς τους διεθνείς συμμάχους της χώρας να μην αναγνωρίσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως τον νόμιμο πρόεδρο της Ρωσίας. “Η Ουκρανία δεν βρίσκει καμία νομική βάση για την αναγνώρισή του ως δημοκρατικά εκλεγμένου και νόμιμου προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ενόψει της ορκωμοσίας του Πούτιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ