Όπλα ΗΠΑ στην Ουκρανία: Ο Μπαίντεν αποστέλλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Όπλα ΗΠΑ στην Ουκρανία: Ο Μπαίντεν αποστέλλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποστείλει στην Ουκρανία διατρητικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία σχεδιάστηκαν για να διαπερνούν θωρακίσεις, σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε στο Reuters. Οι βλήματα αυτά προορίζονται κυρίως για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων θωράκισης και θα περιληφθούν σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που θα παρουσιαστεί στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα. Οι αμερικανικές οβίδες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα αρματαγωγά μάχης Abrams τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό εντός των προσεχών εβδομάδων. Η αξία του πακέτου εκτιμάται μεταξύ 240 και 375 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με το περιεχόμενό του, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από τον Λευκό Οίκο σχετικά με αυτές τις πληροφορίες. Η Βρετανία έχει ήδη αποστείλει παρόμοιου είδους βλήματα στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, ωστόσο η αποστολή αμερικανικών βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Αυτή η απόφαση ακολουθεί την προηγούμενη απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει οβίδες διασποράς στον ουκρανικό στρατό, παρά τις ανησυχίες για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν αυτά τα πυρομαχικά για τους αμάχους.

Πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου: Έντονες διαμάχες για τον κίνδυνο για την υγεία

Οι αντίπαλοι των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, όπως η Διεθνής Συμμαχία για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου, υποστηρίζουν ότι αυτά αντιπροσωπεύουν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η εισπνοή ή η κατάποση σκόνης αποτελούμενης από απεμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και σοβαρά προβλήματα στην αναπαραγωγή. Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρομαχικών λόγω της υψηλής πυκνότητάς του που επιτρέπει τη διάτρηση της θωράκισης και την ανάφλεξη. Αυτό το μέταλλο είναι ραδιενεργό, αλλά πολύ λιγότερο ραδιενεργό από το φυσικό ουράνιο. Ωστόσο, τα σωματίδια του παραμένουν ραδιενεργά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για 700 εκατομμύρια χρόνια.

Ο Αμερικανικός Στρατός χρησιμοποίησε πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου επανειλημμένα, κατά τις επιχειρήσεις του στον Πόλεμο του Κόλπου το 1990 και το 2003, καθώς και κατά την επιχείρηση του NATO στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999. Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έχει δηλώσει ότι σύμφωνα με μελέτες στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Κουβέιτ, στο Ιράκ και στον Λίβανο, τα απομεινάρια απεμπλουτισμένου ουρανίου στο περιβάλλον “δεν συνιστούν ραδιενεργό κίνδυνο για τον πληθυσμό”. Ωστόσο, αυτό το συμπέρασμα εξακολουθεί να είναι αντικείμενο διαμάχης. Στην Ουκρανία, το απεμπλουτισμένο ουράνιο θα προστεθεί στην τεράστια επιχείρηση αφαίρεσης των επικίνδυνων υλικών που θα πρέπει να γίνει μετά τον πόλεμο. Σε μεγάλο μέρος της χώρας, υπάρχουν ακόμη παράνομα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων και πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου, και εκατομμύρια νάρκες.

Παραπλεονάζοντα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού

Οι πληροφορίες για την αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο από την εφημερίδα Wall Street Journal. Πρόσφατα, το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε άλλα πακέτα εξοπλισμού που προορίζονταν για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών για πυροβολικό, πυραύλους για τα αντιαεροπορικά συστήματα και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το περιεχόμενο του νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, πέραν των αρμάτων μάχης και των πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Η χρηματοδότηση του πακέτου έχει εξασφαλιστεί μέσω της ειδικής Προεδρικής Εξουσίας για εκτακτές καταστάσεις, η οποία επιτρέπει τις παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού και υπηρεσιών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Το υλικό προέρχεται από τα πλεονάζοντα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Η αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στο έδαφός της το 2022 υπερβαίνει τα 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ