Ολική έκλειψη του Ήλιου: Ένα Φαινόμενο που Προκαλεί Ενθουσιασμό

Ολική έκλειψη του Ήλιου: Ένα Φαινόμενο που Προκαλεί Ενθουσιασμό

Η ολική έκλειψη του Ήλιου έχει ξεκινήσει, δημιουργώντας αναστάτωση στις ΗΠΑ – Δείτε τη ζωντανά

Από το Τέξας έως το Μέιν, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού, η Σελήνη θα ρίξει για λίγα λεπτά τη σκιά της πάνω από εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολουθούν πώς η σκιά της Σελήνης καλύπτει τον Ήλιο. Στην Ευρώπη το φαινόμενο είναι ελάχιστα ορατό, αλλά μπορούμε να το παρακολουθήσουμε με ασφάλεια μέσω της live μετάδοσης της NASA. Η ολική έκλειψη έχει προκαλέσει έντονο ενθουσιασμό στις ΗΠΑ, αλλά και στο Μεξικό και τον Καναδά, που είναι επίσης ανεπιθύμητα.

photo 1503344050215 6baa53753fa6?q=80&w=1000&auto=format&fit=crop&ixlib=rb 4.0

Η σκιά της Σελήνης θα διασχίσει δεκαπέντε αμερικανικές πολιτείες, με περισσότερους από 31 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στο μονοπάτι της ολικότητας και άλλα 4-5 εκατομμύρια να ταξιδεύουν εκεί. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να παρακολουθήσουν το φαινόμενο, ελπίζοντας ότι ο καιρός δεν θα τους απογοητεύσει. Η ολικότητα στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ διαρκεί από ένα έως τέσσερα λεπτά, με τη μεγαλύτερη διάρκεια να είναι 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα κοντά στα σύνορα με το Μεξικό. Το μονοπάτι έχει πλάτος περίπου 183 χιλιόμετρα. Καθώς απομακρυνόμαστε από αυτή τη λωρίδα, η Σελήνη καλύπτει τον Ήλιο σε μικρότερο βαθμό.

Οι μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η έκλειψη

Η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ όπου θα είναι ορατή η έκλειψη είναι το Σαν Αντόνιο του Τέξας στις 21:33 (ώρα Ελλάδας), ακολουθούμενο από το Ντάλας (21:40), το Κλίβελαντ (22:13) και το Μπάφαλο (22:18).

Η έκλειψη θα είναι ορατή στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 22:27, ενώ λίγα λεπτά αργότερα η σκιά θα περάσει πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, ολοκληρώνοντας έτσι το φαινόμενο.

Από τώρα, θα χρειαστούν άλλα 21 χρόνια μέχρι να δούν οι ΗΠΑ στο έδαφός τους την επόμενη ολική έκλειψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ