ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας πλέον είναι «μη κατοικήσιμη»

ΟΗΕ: Η Λωρίδα της Γάζας πλέον είναι «μη κατοικήσιμη»

Περισσότερα από τα μισά κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί εντελώς και ο παλαιστινιακός θύλακος θεωρείται πλέον «μη κατοικήσιμος», σύμφωνα με αναφορές του ΟΗΕ. Οι εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι θα απαιτηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ώστε να γίνει πάλι βιώσιμη.

Η έκθεση του ΟΗΕ βασίζεται σε δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης και καταδεικνύει ότι το 50% των κτιριακών δομών στη Λωρίδα της Γάζας έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Η σύγκριση εικόνων πριν και μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ αποκαλύπτει ότι οι καταστροφές υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, η οποία έπληξε πολλούς αμάχους. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία της Γάζας συρρικνώθηκε κατά 24%, ενώ το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 80%. Η CNUCED εκτιμά ότι θα απαιτηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει δηλώσει πως η επίλυση της κρίσης πρέπει να συμπεριλάβει τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την άρση του αποκλεισμού και τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου η περιοχή να έχει ελπίδα για το μέλλον της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ