Νεαρός εκτελέστηκε στο Ιράν για τις διαδηλώσεις του 2022

Νεαρός εκτελέστηκε στο Ιράν για τις διαδηλώσεις του 2022

Τιμωρήθηκε με θάνατο επειδή κατηγορήθηκε για τη δολοφονία ενός αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Μαλαγέρ τον Νοέμβριο του 2022.

Οι αρχές του Ιράν εξαπέλυσαν εχθές την εκτέλεση ενός νεαρού που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός μέλους των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των μαζικών διαμαρτυριών που αναστάτωσαν τη χώρα το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόκειται για την όγδοη εκτέλεση στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία ύστερα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας μετά τη σύλληψή της για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο Μιλάντ Ζοχρεβάντ εκτελέστηκε “μυστικά” χθες τα ξημερώματα σε φυλακή της πόλης Χαμαντάν (δυτικά), ανακοίνωσε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw, η οποία εδρεύει στη Νορβηγία.

Καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή φέρεται ότι σκότωσε έναν αξιωματικό των Φρουρών της Επανάστασης κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Μαλαγέρ τον Νοέμβριο του 2022. Η Hengaw, που ασχολείται κυρίως με την προάσπιση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο Ιράν, αναφέρει ότι ο 21χρονος άνδρας δεν είχε ενημερωθεί για την άμεση εκτέλεσή του και δεν του επιτράπηκε να δει την οικογένειά του για μία τελευταία φορά.

Η εκτέλεση του Μιλάντ Ζοχρεβάντ δεν αναφέρθηκε από ιρανικά ΜΜΕ

Η ομάδα Dadban, η οποία αποτελείται από δικηγόρους που αναλαμβάνουν υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, επιβεβαίωσε την εκτέλεση μέσω του X (πρώην Twitter), επισημαίνοντας ότι δεν του επιτράπηκε η πρόσβαση σε δικηγόρο. Οι ιρανικές αρχές έχουν ήδη εκτελέσει επτά άνδρες, τρεις τον Μάιο, που είχαν καταδικαστεί για υποθέσεις σχετιζόμενες με τις διαδηλώσεις του 2022, προκαλώντας αγανακτισμένες αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία κρίνει ότι οι εκτελέσεις γίνονται από τις ιρανικές αρχές για να στείλουν “ισχυρό μήνυμα στον κόσμο και στον ιρανικό λαό” ότι “δεν θα τις σταματήσει τίποτα” στην προσπάθειά τους να “καταστρέψουν και να τιμωρήσουν” οποιαδήποτε ανυπακοή. Σύμφωνα με το Iran Human Rights, ΜΚΟ με έδρα το Όσλο, οι αρχές έχουν εκτελέσει πάνω από 680 ανθρώπους φέτος, κυρίως για υποθέσεις φόνων και ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ