Κάμερες στους δρόμους με τεχνητή νοημοσύνη: Ποια χώρα χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία

Κάμερες στους δρόμους με τεχνητή νοημοσύνη: Ποια χώρα χρησιμοποιεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία

Η θλιβερή καθημερινή τραγωδία στους δρόμους που καταλήγει στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων, αναγγέλλεται σε όλο τον κόσμο. Η μείωση του αριθμού των θανάτων στους δρόμους αποτελεί βασικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές χώρες, οι οποίες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Ένα από αυτά τα κράτη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο υιοθέτησε το σύστημα καμερών υψηλής τεχνολογίας με τεχνητή νοημοσύνη, που κοινώς αποκαλείται “έξυπνο”. Το νέο σύστημα τους επιτρέπει να ποινικοποιούν τους οδηγούς που δεν χρησιμοποιούν τη ζώνη ασφαλείας ή ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο κατά την οδήγηση. Οι κάμερες αυτές βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Α30 (Λονδίνο – Land’s End) και ακριβώς κοντά στην πόλη Launceston, στην κομητεία Κορνουάλη, και βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία.

Το “έξυπνο” σύστημα καμερών αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς, σύμφωνα με το BBC, κατά τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του, εντόπισε 297 παραβάτες. Από αυτούς, 117 χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση, ενώ οι υπόλοιποι 180 τιμωρήθηκαν για μη χρήση ζώνης ασφαλείας. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια σειρά από κάμερες υψηλής ταχύτητας, υπέρυθρο φλας και ένα σύστημα φακού και φιλτραρίσματος που λαμβάνουν καθαρές εικόνες των οχημάτων που περνούν. Οι εικόνες εξετάζονται από ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης και, αν υπάρχουν ενδείξεις παράβασης, αυτές αποστέλλονται σε έναν υπάλληλο για έλεγχο.

cctv 1144371 1920

Θα το δούμε και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το BBC, η υπηρεσία που λειτουργεί και συντηρεί το σύστημα καμερών δηλώνει ότι, εάν διαπιστωθεί παράβαση, στον οδηγό στέλνεται πρόστιμο. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα των καμερών τεχνητής νοημοσύνης, είναι πιθανό να εισαχθούν και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόληψη επικίνδυνων παραβάσεων, όπως η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και η οδηγητική χρήση κινητού τηλεφώνου.

Για να θυμηθούμε, στην Ελλάδα το πρόστιμο για οδήγηση με χρήση κινητού τηλεφώνου είναι 100 ευρώ και συνοδεύεται από αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Όσον αφορά στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας, το πρόστιμο ανέρχεται σε 350 ευρώ για τον οδηγό και αφαιρείται άμεσα η άδεια οδήγησης για δέκα (10) ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ