Ιταλία μετανάστες: Νέα μέτρα ανακοίνωσε η Μελόνι λόγω αφόρητης πίεσης

Ιταλία μετανάστες: Νέα μέτρα ανακοίνωσε η Μελόνι λόγω αφόρητης πίεσης

Η Italian πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι υπάρχει αφόρητη πίεση από το μεταναστευτικό ζήτημα, εξαιτίας των μαζικών αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στη νότια Ιταλία. Η Μελόνι εξήγησε ότι αυτά είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεθνούς κατάστασης, όπου αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν τις αφρικανικές χώρες και αυξανόμενη αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ. “Φυσικές καταστροφές, τρομοκρατία και πολέμος μπορούν να οδηγήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, αλλά είναι σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υποδεχθεί τέτοιον τεράστιο αριθμό ατόμων», δήλωσε.

Η ηγεσία της Ιταλίας εξέφρασε την άποψη ότι οι αφίξεις μεταναστών μπορούν να σταματήσουν μέσω μιας ευρωπαϊκής αποστολής ναυτικής βοήθειας σε συμφωνία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Πρότεινε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να δεχθεί μόνο όσους έχουν αληθινό δικαίωμα ασύλου, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και ζήτησε την αύξηση των επενδύσεων για την ανάπτυξη στην Αφρική. Επίσης, ανέφερε ότι έχει καλέσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επισκεφθεί την Λαμπεντούζα για να κατανοήσει καλύτερα την σοβαρότητα της κατάστασης και να επιταχύνει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τυνησία.

Νέα μέτρα

Οξύνοντας τη δράση κατά της μετανάστευσης, η ιταλική κυβέρνηση προτείνει να θεσπιστούν έκτακτα μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων. Συγκεκριμένα, προτείνεται η αύξηση του περιόδου κράτησης στα κέντρα απέλασης για τους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα. Ο προτεινόμενος χρόνος αναμονής θα είναι 18 μήνες για τους παράνομους μετανάστες και 12 μήνες για τους αιτούντες άσυλο. Επίσης, θα επενδυθεί σε νέα κέντρα επαναπατρισμού που θα δημιουργηθούν από το υπουργείο άμυνας, ώστε να κρατούνται οι παράνομοι μετανάστες μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου ή την απέλασή τους. Τέλος, κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμπεριλάβει το ζήτημα της μετανάστευσης στην ημερήσια διάταξη της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ