Ισραήλ: Η δραματική ιστορία της Aladjem

Ισραήλ: Η δραματική ιστορία της Aladjem

Όλο και περισσότερες μαρτυρίες επιζώντων της επίθεσης των τρομοκρατών της Χαμάς στο Ισραήλ βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μία από τις τελευταίες είναι εκείνη μίας Ισραηλινής που, μιλώντας σε διεθνή Μέσα, περιέγραψε πώς ξέφυγε από τη Χαμάς μαζί με τα παιδιά των γειτόνων της, αφού μάλιστα τους είχαν πάρει ομήρους στη Γάζα. Η Avital Aladjem είπε στο Channel 12 σε μια σπαρακτική συνέντευξη ότι παρόλο που κατάφερε να δραπετεύσει με τα παιδιά, η μητέρα τους παραμένει αιχμάλωτη στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς.

Η Aladjem ανέφερε αρχικά ότι, εν μέσω της βίαιης επίθεσης το Σάββατο, κρύφτηκε στο σπίτι της στο κιμπούτς Holit, λίγο περισσότερο από ένα μίλι από τη Γάζα. Από την κρυψώνα της έστελνε μηνύματα στη γειτόνισσά της, Adi Important-Kaploun, μία Καναδέζα υπήκοο. Όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι της Aladjem, ένας άλλος γείτονας που ήταν μαζί της δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε.Η Aladjem είπε ότι επέζησε επειδή ο γείτονάς της «απορρόφησε» όλες τις σφαίρες.

Η γυναίκα είπε ότι την έσυραν από το σπίτι της και στη συνέχεια βρέθηκε με τα δύο παιδιά της Kaploun, την Eshel, 4 μηνών, και τη Negev, 4 ετών. Οι τρομοκράτες οδήγησαν και τους τρεις στη Γάζα, η μητέρα των παιδιών όμως δεν φαινόταν πουθενά. Περιγράφοντας τι ακριβώς εκτυλίχθηκε, η Aladjem είπε: «Τελικά, όταν ήρθαν οι τρομοκράτες, ανατίναξαν την πόρτα του σπιτιού μου και του ασφαλούς δωματίου. Ο Χαγίμ και εγώ κρυβόμασταν σε ντουλάπες. Δυστυχώς, δέχθηκε όλες τις σφαίρες για μένα και το σώμα του με έσωσε».

Με δάκρυα στα μάτια, καθώς αναφερόταν στον φρικτό θάνατο του γείτονά της, πρόσθεσε,

«Απορρόφησε τα πάντα και μου έσωσε τη ζωή». «Όλα καταστράφηκαν και ήταν γεμάτα αίμα. Μας πήγαν από σπίτι σε σπίτι με πυροβολισμούς τριγύρω, καθώς έκαιγαν τα σπίτια και τα αυτοκίνητα», πρόσθεσε η Aladjem. Ένας τρομοκράτης της Χαμάς κρατούσε το τετράχρονο παιδί στους ώμους του, καθώς εκείνη έσφιγγε στα χέρια της το μωρό. Αφού η ομάδα έφτασε στη Γάζα, οι τρεις έμειναν μόνοι. Με μία γρήγορη σκέψη, η Aladjem άρχισε σιγά σιγά να βγαίνει από την εμπόλεμη ζώνη με τα παιδιά. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους πίσω στο κιμπούτς, οι τρεις τους αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε αμμόλοφους, καθώς περνούσαν οι περίπολοι της Χαμάς.

«Συνεχίσαμε και συνεχίσαμε και πίστευα ότι θα επιστρέψουμε στο σπίτι» είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σίγουρη πόση ώρα διήρκεσε η επιστροφή. Καθώς πλησίαζαν στο σπίτι, η Aladjem είπε ότι είδε πολλούς από τους γείτονές της να ετοιμάζονται να φύγουν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Aladjem διαβεβαίωσε την τετράχρονη ότι θα έβλεπε ξανά τον πατέρα της σύντομα. Τελικά έφτασαν στην πόλη Gvulot, όπου τους συνάντησε ο πατέρας των παιδιών. «Είμαι ζωντανή, αλλά η μητέρα τους λείπει», είπε η Aladjem.

«Και οι δύο απλώς κοιτούσαν τους τρομοκράτες με τρομαγμένα μάτια»

Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο CNN περιέγραψε πόσο τραυματική ήταν η εμπειρία και για τα δύο παιδιά της γειτόνισσάς της. «Και οι δύο απλώς κοιτούσαν τους τρομοκράτες με τρομαγμένα μάτια» είπε, προσθέτοντας ότι η Negev έφερε τραύματα από σκάγια στο πόδια της, ενώ για τη μικρή Eshel τόνισε ότι δεν είχε ακόμα απογαλακτιστεί από τη μητέρα της. Στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν τους σκότωσαν, η Aladjem απάντησε ότι εικάζοντας ότι οι ένοπλοι ήταν «κουρασμένοι από όλη αυτή τη μανία δολοφονίας».

Τέλος, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «The Australian», ένας φίλος της οικογένειας της Kaploun υποστήριζε ότι το τετράχρονο παιδί χρησιμοποιήθηκε ως «ανθρώπινη ασπίδα» από τους μαχητές. «Η Άντι προσπάθησε να κρατηθεί όσο περισσότερο μπορούσε», είπε ο φίλος της, εξηγώντας ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς μπήκαν στο σαλόνι του σπιτιού τους χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες. Οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν επίσης τη φίλη του κουνιάδου τής Καπλούν κατά τη σφαγή του Σαββάτου.

Ισραήλ, μητέρα και μωρό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ