Η θεωρία συνομοσίας γύρω από τα χημικά ίχνη στον ουρανό

Η θεωρία συνομοσίας γύρω από τα χημικά ίχνη στον ουρανό

Κάθε μέρα βλέπουμε τις λευκές γραμμές που αφήνουν τα αεροσκάφη στον ουρανό. Αυτά τα ίχνη ονομάζονται ίχνη συμπύκνωσης (contrails) και προκαλούνται από τη συμπύκνωση των θερμών υδρατμών. Παρόλα αυτά, πολλοί πιστεύουν ότι πρόκειται για χημικά ίχνη (chemtrails) που εκπέμπονται από αεροσκάφη σε μια θεωρία συνωμοσίας που διαδίδεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τα επιστημονικά δεδομένα που διαψεύδουν αυτήν την άποψη.

plane crashing during daytime

Πώς ξεκίνησε η θεωρία των ψεκασμών

Η θεωρία αυτή ξεκίνησε το 1996, με ρίζες που φτάνουν σε μια έρευνα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με τίτλο «Ο Καιρός ως Πολλαπλασιαστής Ισχύος: Ιδιοκτησία του Καιρού το 2025». Η έρευνα περιγράφει τη δυνατότητα να τροποποιείται ο καιρός με στρατιωτικό σκοπό, δίνοντας ώθηση στη θεωρία. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ έχουν αρνηθεί αυτήν τη σύνδεση.

Η θεωρία των ψεκασμών υποστηρίζει ότι οι χημικοί ψεκασμοί στον ουρανό δεν προέρχονται από ατμούς, αλλά από την κυβέρνηση ή την ελίτ που απελευθερώνουν τοξικά χημικά. Ο σκοπός αυτών των ουσιών διαφέρει, αλλά η θεωρία εξαπλώνεται παντού, με κάποιους να θεωρούν ότι χρησιμοποιούνται για την ελέγχει του κλίματος ή ακόμα και για τον έλεγχο του πληθυσμού.

blue and white sky close-up photography

Πώς απογειώθηκε η δημοφιλία της

Αν και η κυβέρνηση έχει διαψεύσει τη θεωρία, η πίστη σε αυτήν αυξάνεται μέσω των κοινωνικών μέσων. Η ευελιξία της θεωρίας σε νέες πληροφορίες και η εμφάνιση των ίδιων των ίχνων κάνουν την ιστορία πιο πειστική. Ενώ επιστημονικά θεωρήματα αποδεικνύουν το αντίθετο, οι οπαδοί δεν εγκαταλείπουν την πεποίθηση τους, προτιμώντας πληροφορίες που ενισχύουν τις απόψεις τους.

man standing wearing black coat covering his face with his hand inside tunnel

Ο σκεπτικισμός και τα social media

Η προσήλωση σε θεωρίες συνομοσίας συνδέεται συχνά με το σκεπτικισμό έναντι της εξουσίας, ενώ τα κοινωνικά μέσα συνεπάγονται μεγαλύτερη εξάπλωση του φαινομένου. Επιδεινώνοντας την κατάσταση, η αλγοριθμική δομή προωθεί πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις. Επομένως, ακόμα και όταν δίνονται επιστημονικά επιχειρήματα κατά της θεωρίας, οι οπαδοί παραμένουν πιστοί στις απόψεις τους.

Αν και η θεωρία φαίνεται αναξιόλογη, οι βαθύτερες ανησυχίες των οπαδών της έχουν ρίζες σε σημαντικά κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα που αξίζουν προσοχή. Αυτό επισημαίνει ότι η δυσπιστία προς την κυβέρνηση ή οι ανησυχίες για το περιβάλλον μπορούν να ενισχύσουν την πίστη στη θεωρία, υποδηλώνοντας πως υπάρχει παρασκήνιο πίσω από ολόκληρο το ζήτημα.

white wind turbine under blue sky

Τι λένε οι ειδικοί

Παρά τις επιστημονικές αποδείξεις κατά των ψεκασμών, οι οπαδοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θεωρία. Ακόμη και διαρροές από πρώην υπάλληλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αρνούνται την ύπαρξη των ψεκασμών. Όμως, ερευνητές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν δύσκολο να παραμείνει μυστικό, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εμπλεκομένων.

Παρόλα αυτά, η επιρροή της θεωρίας συνεχίζεται, προκαλώντας προβλήματα σε μετεωρολόγους και απειλές από οπαδούς της θεωρίας. Οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή των ψεκασμών, υπογραμμίζοντας την έλλειψη αποδείξεων και την έγκυρη επιστημονική έρευνα που τα αντικρούουν.

Με πληροφορίες από: The truth behind those white streaks trailing behind jets in the sky by Leah Asmelash, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ