Η ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών μπορεί να είναι δυνατή, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Η ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών μπορεί να είναι δυνατή, λέει ο Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ευλογούνται ομοφυλόφιλα ζευγάρια από την Καθολική Εκκλησία. Σε μια απάντηση προς πέντε συντηρητικούς καρδινάλιους, ο πάπας Φραγκίσκος γράφει ότι υπάρχουν τρόποι για να δοθεί η ευλογία σε αυτές τις ομοφυλόφιλες σχέσεις. Οι συντηρητικοί καρδινάλιοι ζήτησαν από τον πάπα να επιβεβαιώσει την επίσημη θέση της Εκκλησίας σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Η απάντηση του πάπα δημοσιεύτηκε από το Βατικανό και αναφέρει ότι τέτοιες ευλογίες μπορούν να μελετηθούν, αν δεν συγχέονται με την ιερή έννοια του γάμου. Το Βατικανό πιστεύει ότι ο γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας και είναι αντίθετος στον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Ωστόσο, ο πάπας Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει νομικά μέτρα που επεκτείνουν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, ενώ καθολικοί ιερείς σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης ευλογούν ομοφυλόφιλα ζευγάρια χωρίς αντίδραση από το Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος λέει ότι οι ιερείς δεν μπορούν μόνο να αποκλείουν τους ομοφυλόφιλους

Στην επιστολή του, επαναλαμβάνει τη θέση της Εκκλησίας ότι ο γάμος είναι η ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, απαντώντας στο ερώτημα των καρδιναλίων σχετικά με τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και την ευλογία τους, υπογραμμίζει ότι οι ιερείς δεν πρέπει να αποκλείουν απλά και μόνο. Τονίζει ότι πρέπει να εξετάζεται αν υπάρχουν τρόποι ευλογίας που ζητούν ένα ή περισσότερα άτομα, δίχως να παρέχουν εσφαλμένη εικόνα του γάμου.

«Όταν ζητείται μια ευλογία, αυτό αντιπροσωπεύει μια παράκληση για βοήθεια από τον Θεό, ένα αίτημα για μια καλύτερη ζωή, μια εμπιστοσύνη σε έναν Πατέρα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα», εξηγεί ο πάπας Φραγκίσκος.

Υπάρχουν καταστάσεις που αντικειμενικά «δεν είναι ηθικά αποδεκτές», αλλά – προσθέτει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αμαρτωλοί που ενδέχεται να μην φέρουν πλήρη ευθύνη για την κατάστασή τους. Επίσης, τονίζει ότι κάθε περίπτωση – όπως η ευλογία ομοφυλόφιλων ζευγαριών – πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για προκαθορισμένους κανόνες ή πρωτόκολλα.

Με πληροφορίες από το Guardian

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ