Γκαμπριέλ Ατάλ, ένας επίσης νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Γκαμπριέλ Ατάλ, ένας επίσης νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ διορίστηκε πρωθυπουργός της Γαλλίας σε ηλικία 34 ετών, γίνοντας έτσι ο νεότερος επικεφαλής κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας. Το φαινόμενο Ατάλ έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία στον πολιτικό κύκλο και αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο νέος πρωθυπουργός είναι επίσης ο πρώτος αρχηγός της γαλλικής κυβέρνησης που δηλώνει ανοιχτά γκέι. Ο διορισμός του έγινε σε μια περίοδο που η δεύτερη προεδρική θητεία του Μακρόν αντιμετωπίζει δυσκολίες, με τον πρόεδρο να δυσκολεύεται να επιτύχει τους στόχους του. Η πρόσφατη υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και νέων νόμων έχει προκαλέσει διχασμό στην πολιτική πλειοψηφία.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ προέρχεται από την κίνηση των νέων υποστηρικτών του Ντομινίκ Στρος-Καν και ακολούθησε τον Εμανουέλ Μακρόν στη δημιουργία του κόμματός του «Εμπρός!» (En Marche!) γεγονός που τον οδήγησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν προς γενική έκπληξη.

Η διαδρομή του

Μετά τη νίκη του Μακρόν το 2017, ο Ατάλ εξελέγη βουλευτής και έγινε υφυπουργός Νεολαίας. Η εργατική του φιλοσοφία και η πολιτική αίσθησή του τον ανέδειξαν στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κερδίζοντας την εκτίμηση σε ϸανά δύσκολες εποχές, όπου η Covd-19 κρίση δοκίμαζε τη χώρα. Παρά την αυτοπεποίθησή του, έγινε ένα από τα ελάχιστα μέλη της κυβέρνησης που απέκτησαν δημοτικότητα στην κοινή γνώμη.

Προκλήσεις και αποτελέσματα

Μετά την επανεκλογή του Μακρόν το 2022, ο Ατάλ ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια το υπουργείο Εθνικής Παιδείας. Η δραστηριότητά του υπογραμμίζεται από τον αγώνα του για τα πολιτικά δικαιώματα και τα καθήκοντα των μαθητών, καθώς και από την απόφασή του να απαγορεύσει την αμπάγια στα σχολεία. Ο νεαρός υπουργός έχει καταφέρει να γίνει εξαιρετικά δημοφιλής σε μια ηλικιωμένη κοινωνική ομάδα, κερδίζοντας την υποστήριξη του Μακρόν και του κόμματός του.

Ο Ατάλ έχει μερικές φορές αντιμετωπίσει κριτική για την αλαζονεία και την επιδειξιομανία, αλλά έχει αποδείξει τις ικανότητές του ως πολιτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ