Εξελίξεις στη σχέση Μπλίνκεν – Τουρκία με το Ισραήλ στο προσκήνιο

Εξελίξεις στη σχέση Μπλίνκεν – Τουρκία με το Ισραήλ στο προσκήνιο

Υπήρξαν γρήγορες εξελίξεις στη διπλωματική σκηνή της Μέσης Ανατολής με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, να εντείνει τις επαφές του στην περιοχή, ιδίως συναντήσεις του με τις τουρκικές αρχές. Ταυτόχρονα, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, επιδεινώντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ο Μπλίνκεν, πέρα από τις συναντήσεις του στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την απόφασή του να επισκεφθεί και την Τουρκία.

Άγνωστο αν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν

Δεν είναι γνωστό αν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και η πιθανότητα αυτή είναι υπαρκτή. Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία έχει ως στόχο τη συζήτηση για την προστασία των πολιτών στο Ισραήλ και τη Γάζα, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Επίσης, θα συζητήσει την ευρωατλαντική ασφάλεια και την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Οι συναντήσεις θα γίνουν την Δευτέρα με τον τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Ανακάλεση πρέσβη στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Ισραήλ για διαβουλεύσεις, επιδεινώντας περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτή η κίνηση έγινε με αφορμή τον πόλεμο με την Χαμάς. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η ανάκληση είναι μια αντίδραση στις σφαγές των αμάχων στη Γάζα και την απόρριψη από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός.

Οπλαρχηγοί Μπλίνκεν και Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας, εξαπέλυσε βολές κατά του Νετανιάχου τονίζοντας ότι δεν είναι πλέον συνομιλητής της Τουρκίας. Όμως, η ακριβής μορφή της επίθεσής του κατά της Τουρκίας είναι ακόμα άγνωστη. Τον Νετανιάχου απευθύνονται πλέον θετικά λόγια ενάντια στο Ισραήλ από αξιωματούχους της χώρας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τη ζωή των αμάχων στην περιοχή και να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Έκκληση για ειρήνη στη Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αγνοεί τις αρχές της και να προσπαθήσει να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Γάζα. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει εγγυητικό ρόλο στην περιοχή, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Έκανε επίσης λόγο για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και καταδίκασε τη σκληρότητα του Ισραήλ και την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη Γάζα και ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί στο έκκλημά της για ειρήνη και ανθρωπιστική βοήθεια.

Θετικά λόγια για την Τουρκία

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε την Τουρκία ως ηγετικό παίκτη στην περιοχή και εξέφρασε την προσήλωση της χώρας στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Καλεί τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να υποστηρίζει το Ισραήλ και να επιδιώξει δίκαιες λύσεις για την επίλυση της παλαιστινιακής κρίσης. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει εγγυητικό καθήκον στη Γάζα και να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη στους αμάχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ