Ερντογάν: Συζήτησα με τον Μπάιντεν για τα F16 και συνδέει το θέμα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Συζήτησα με τον Μπάιντεν για τα F16 και συνδέει το θέμα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Κατά τη διάρκεια της G-20 Summit στο Νέο Δελχί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι ο Τζο Μπάιντεν συνδέει το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ήταν σύντομη και πραγματοποιήθηκε σε όρθια θέση. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν επεσήμανε ότι το ζήτημα των F-16 συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι η απόφαση για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί από την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και όχι από τον ίδιο. Επιπλέον, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προσέγγιση αυτή και επεσήμανε ότι η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες για την επιστροφή της Ρωσίας στην παγκόσμια συμφωνία για τα σιτηρά και τη συνάντησή του με τον Πούτιν στο Σότσι. Εξήγησε ότι η Τουρκία, μαζί με τη Ρωσία και το Κατάρ, προσπαθεί να παραδώσει 1 εκατομμύριο τόνους σιτηρών σε ανθρώπους που υποφέρουν στην Αφρική. Επίσης, επεσήμανε τη σημασία της αποτροπής οποιασδήποτε κίνησης που θα επιδεινώσει την ένταση στην περιοχή.

«Οι επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής»

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων και την καύση του Κορανίου από διαδηλωτές στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιθέσεις αυτές και υπογράμμισε ότι οι χώρες ακολουθούν μια πολιτική που αγνοεί τα γεγονότα. Πρότεινε την εφαρμογή πιο αποφασιστικής πολιτικής και την ταχεία λήψη των απαραίτητων νομικών μέτρων.

Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στον αιώνα της Τουρκίας και την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, καθώς οι προκαταλήψεις για την Τουρκία καταρρίπτονται, θα ενισχυθούν οι διεθνείς επενδύσεις και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την πορεία της για τον αιώνα της. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Ερντογάν συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον πρόεδρο της Βραζιλίας, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, την γερμανίδα καγκελάριο και τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας.

biden 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ