Έντονες χιονοθύελλες στην Κίνα: Πολικές θερμοκρασίες φτάνουν τα -18°C στο Πεκίνο

Έντονες χιονοθύελλες στην Κίνα: Πολικές θερμοκρασίες φτάνουν τα -18°C στο Πεκίνο

Έντονες χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες πλήττουν τη βόρεια Κίνα. Το σφοδρό κύμα κρύου είναι ίσως από τα πιο έντονα του Δεκεμβρίου, καθώς ανάγκασε τις αρχές της πρωτεύουσας να διακόψουν τα δρομολόγια των τρένων, να κλείσουν τα σχολεία και να ζητήσουν από τους πολίτες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους. Μια μάζα ψυχρού αέρα κατευθύνθηκε στο Πεκίνο από τα δυτικά, αποτελώντας το δεύτερο ψυχρό κύμα της εβδομάδας. Οι αρχές της πρωτεύουσας εξέδωσαν τη δεύτερη υψηλότερη προειδοποίηση κινδύνου για χιονοθύελλες μέχρι αύριο, Πέμπτη, η οποία είναι η μοναδική τέτοια προειδοποίηση στη χώρα μέχρι στιγμής.

Για να αποφευχθεί το χάος από τις αναμενόμενες έντονες χιονοπτώσεις, η πόλη αυτή των σχεδόν 22 εκατομμυρίων κατοίκων έκλεισε όλα τα σχολεία από σήμερα και επέβαλε τηλεκπαίδευση. Οι επιχειρήσεις κλήθηκαν να προσφέρουν ευέλικτες εργασιακές συνθήκες στους υπαλλήλους τους και τους ζητήθηκε να αποφύγουν τις μετακινήσεις. Αξιοθέατα στο ορεινό και δυτικό τμήμα της χώρας έχουν προσωρινά κλείσει. Κάποιες σιδηροδρομικές συνδέσεις με βασικές πόλεις όπως το εμπορικό κέντρο της Σανγκάης, η Χανγκζού και η Ουχάν ανεστάλησαν. Τα τρένα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν κινούνται με μικρότερη ταχύτητα προκαλώντας καθυστερήσεις. Ωστόσο, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Πεκίνου συνεχίζει να λειτουργεί.

Θερμοκρασία -18°C στο Πεκίνο

Στο Πεκίνο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν μέχρι τους μείον 18 βαθμούς Κελσίου αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ ο μέσος όρος στα μέσα Δεκεμβρίου είναι μείον 8. Ακόμη και η Σανγκάη, που απολαμβάνει καλοκαιρινές θερμοκρασίες περίπου 20 βαθμούς Κελσίου, προβλέπεται να αντιμετωπίσει κακοκαιρία, με το θερμόμετρο να δείχνει έως και μείον 4 το Σάββατο και την Κυριακή. Περισσότεροι από 6.000 διασώστες είναι σε επιφυλακή για πιθανές έκτακτες οδικές διασώσεις, ενώ τουλάχιστον 5.800 εκχιονιστικά μηχανήματα και εξοπλισμός βρίσκονται ετοιμότητας. Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει εθελοντές για να απαλείψουν το χιόνι από τους δρόμους, συνολικά 73.000 υπάλληλοι είναι αφοσιωμένοι σε αυτή την εργασία. Επιπλέον, ζητήθηκε η αύξηση της θερμοκρασίας στα συστήματα εσωτερικής θέρμανσης.

Η τελευταία φορά που το Πεκίνο είχε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες ήταν στις 7 Ιανουαρίου 2021, όταν είχε φτάσει τους -19,6 βαθμούς Κελσίου. Το χαμηλότερο όλων των εποχών καταγράφηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1966 με τους -27,4 βαθμούς Κελσίου. Η απότομη μεταβολή στις θερμοκρασίες αυτής της εβδομάδας αποτελεί αντανάκλαση της πρόσφατης έντονης αλλαγής του καιρού σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές συνθήκες της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Οκτώβριος ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες στο Πεκίνο εδώ και δεκαετίες, σε ένα έτος με ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ η βόρεια Κίνα αντιμετωπίζει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες, η Χανγκζού πρόκειται να υποδεχθεί τον χειμώνα επισήμως στις 16 Δεκεμβρίου, με δύο εβδομάδες καθυστέρηση, η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη έως τώρα. Η πόλη πρέπει να καταγράψει σερί πέντε ημέρες θερμοκρασίες υπό τους -10 βαθμούς Κελσίου για να ανακοινώσει την έγκριση του χειμώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ