Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία της Βουλγαρίας με την Ουκρανία με δωρεά πυραύλων

Ενισχύεται η αμυντική συνεργασία της Βουλγαρίας με την Ουκρανία με δωρεά πυραύλων

Η Βουλγαρία έχει εγκρίνει τη δωρεά πυραύλων σοβιετικής εποχής προς την Ουκρανία, παρά τις συζητήσεις και τις αντιθέσεις που προκάλεσε αυτή η απόφαση. Οι πυραύλοι S-300 είναι ελαττωματικοί και δεν μπορούν να επισκευαστούν από τη Βουλγαρία, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό. Η στήριξη αυτή έγινε εμφανής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Βουλγαρία να ενισχύει τη συνεργασία της με αυξημένη παραγωγή όπλων και εξοπλισμού.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία βρίσκεται ιστορικά και πολιτιστικά κοντά στη Ρωσία, όμως η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της αποφάσισε να στηρίξει την Ουκρανία. Πρόσφατα, η χώρα έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή της για την περιοχή. Η απόφαση για τη δωρεά πυραύλων πυροδοτήσει πολιτικό διχασμό στη Βουλγαρία, με τη συζήτηση για το θέμα να πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών. Η απόφαση καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος της χώρας εκφράζει τη δυσαρέσκειά του και κατηγορεί την κυβέρνηση για παράδοση στρατού σε ξένες δυνάμεις.

Η αμυντική συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας ενισχύεται, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή. Οι πυραύλοι που προσφέρονται θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό στην αντιμετώπιση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ