Χιλιάδες Ουκρανοί κρατούνται παράνομα σε ρωσικές φυλακές, ανακοινώνει το BBC

Χιλιάδες Ουκρανοί κρατούνται παράνομα σε ρωσικές φυλακές, ανακοινώνει το BBC

Ρωσοί και Ουκρανοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγνώρισαν 30 αποικίες κρατουμένων

Χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες κρατούνται παράνομα σε αποικίες κρατουμένων και κέντρα κράτησης στη Ρωσία και τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία του BBC. Στρατιωτικοί ή άνδρες των σωμάτων ασφαλείας της Ρωσίας έχουν συλλάβει Ουκρανούς για ύποπτη “δράση κατά της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”. Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, οι κρατούμενοι Ουκρανοί δεν έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για ποινικές υποθέσεις, ενώ οι αρχές απαγορεύουν στους δικηγόρους και τους συγγενείς τους να τους επισκεφθούν.

Ρωσοί και Ουκρανοί ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναγνώρισαν 30 αποικίες κρατουμένων και κέντρα κράτησης, από τα οποία έφθαναν πληροφορίες για τους κρατούμενους Ουκρανούς. Σύμφωνα με τη ρωσική δικηγόρο Μαρία Εισμοντ, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολίτες έχουν ξεχωριστό μεταχείριση σε πολλές περιπτώσεις. Ένας κρατούμενος σε κέντρο κράτησης στην Κριμαία δήλωσε στο BBC ότι οι Ουκρανοί που μπαίνουν σε απομόνωση αντιμετωπίζονται σαν “υπάνθρωποι”.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοσιογράφους, οι Ουκρανοί κρατούμενοι βρίσκονται στο Κρανσογιάρσκ (στις φυλακές στο Μινούσινσκε και Γιελισέϊσκε) στην Σιβηρία και στο Κέντρο κράτησης -1 στο Ιρκούτσκ, όπου οι δεσμοφύλακες είναι γνωστοί για τα βασανιστήρια που επιβάλλουν στους κρατουμένους.

Πάνω από 25.000 αγνοούμενοι

Σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών αρχών, τον Νοέμβριο του 2023 υπήρχαν περισσότεροι από 700 Ουκρανοί αιχμάλωτοι, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων κατοίκων στα κατεχόμενα εδάφη μπορεί να φθάνει τις 25.000 χιλιάδες. Με βάση τις εκτιμήσεις του προγράμματος για την αναζήτηση των Ουκρανών αγνοουμένων «naiti svoich», συνολικά, χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία, οι ρωσικές αρχές έχουν συλλάβει περίπου 7.500 ανθρώπους, εκ των οποίων εντοπίστηκαν 200. Στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα μικρά παιδιά που μεταφέρθηκαν παράνομα από την Ουκρανία στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ