Μπάιντεν – Λούλα: Η απομάκρυνση και η ένταση της χειραψίας

Μπάιντεν – Λούλα: Η απομάκρυνση και η ένταση της χειραψίας

Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να απομακρύνθηκε από τη σκηνή του ΟΗΕ χωρίς να ανταλλάξει χειραψία με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα στο τέλος της κοινής ομιλίας. Ο 77χρονος Λούλα ντα Σίλβα, δεν είχε κρύψει την εκνευρισμένη του διάθεση, καθώς εκείνος και ο Μπάιντεν είχαν μιλήσει προηγουμένως με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση τους ξεκίνησε με μια ανεπίσημη παρεξήγηση, καθώς ο 80χρονος Μπάιντεν, σκόνταψε πάνω σε μια βραζιλιάνικη σημαία ύψους δύο μέτρων.

Λίγα λεπτά αργότερα, στην ομιλία του, ο Μπάιντεν μίλησε για το οικονομικό του όραμα για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, με τον Λούλα να τον κοιτά με έκπληξη.

Ένα άλλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η χρήση ακουστικών. Μέσα στη διάρκεια της ομιλίας του διερωτάται «Πρόεδρε, με ακούτε;» και στη συνέχεια δείχνει να μην ακούει με τα ακουστικά που χρησιμοποιούσε για να ακούσει τη μετάφραση.

«Με ακούτε, πρόεδρε Μπάιντεν; Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη Βραζιλία και για τις ΗΠΑ»

«Με ακούτε, πρόεδρε Μπάιντεν; Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τη Βραζιλία και για τις ΗΠΑ» είπε ο Λούλα στην αρχή της ομιλίας του. «Πρόεδρε Μπάιντεν με ακούτε;» ρώτησε ξανά ο Λούλα, δείχνοντας να χάνει την υπομονή του καθώς ο Μπάιντεν έδειχνε απρόθυμος. «Ναι, ωραία» απάντησε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν συνέχισε να φαίνεται μπερδεμένος καθώς ασχολήθηκε με τα ακουστικά, ενώ ο Λούλα συνέχισε την ομιλία του. Κάποια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε τα ακουστικά του και την ώρα που ο Λούλα μιλούσε, απήλαυσε την έκπληξη.

Η απουσία της χειραψίας μεταξύ των δύο προέδρων

Μετά την ομιλία του έδρασε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Gilbert Houngbo, ο οποίος σφίγγοντας τα χέρια τόσο του Μπάιντεν όσο και του Λούλα, δημιούργησε αίσθηση ευγνωμοσύνης. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αντί να χαιρετήσει τον πρόεδρο της Βραζιλίας ο οποίος επάνω του επιδίωκε την αλληλεπίδραση, τον αγνόησε και χαιρέτησε αβοήθητος, αφήνοντας τον να κρέμεται στον αέρα με το χέρι του εκτεθειμένο. Ο πρόεδρος Λούλα έδειξε εκνευρισμένος με αυτήν την κίνηση του Μπάιντεν και έκανε μια χειρονομία με το χέρι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ