Άτυχοι αιχμάλωτοι στη Γάζα: «Φέρτε τους πίσω – Αιμορραγούμε»

Άτυχοι αιχμάλωτοι στη Γάζα: «Φέρτε τους πίσω – Αιμορραγούμε»

Οι οικογένειες Ισραηλινών κάνουν μια δραματική έκκληση για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους που πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με έντονα συναισθήματα που δόθηκε στο Λονδίνο σήμερα Πέμπτη (12/10). Υπολογίζεται ότι 150 άτομα έχουν απαχθεί από τους μαχητές της Χαμάς και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησε η οργάνωση αυτή. Αυτή η επίθεση οδήγησε σε πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με χιλιάδες νεκρούς, συντριπτική πλειονότητα εκ των οποίων ήταν άμαχοι, από το περασμένο Σάββατο. Στη συνέντευξη αυτή, συμμετείχαν και συγγενείς ορισμένων αιχμαλώτων ή αγνοουμένων, κρατώντας φωτογραφίες τους με το μήνυμα “Φέρτε τους πίσω στο σπίτι”.

Μεταξύ των αιχμαλώτων, υπάρχουν ένα μωρό έξι μηνών και ένα αγοράκι τριών ετών. “Πρέπει να τους επιστρέψουν στα σπίτια τους αμέσως”, δήλωσε ο Νόαμ Σάγκι, ο οποίος αναφέρει ότι η μητέρα του, Άντα Σάγκι, απήχθη όταν οι μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο κιμπούτς Νιρ Οζ. “Αιμορραγούμε, υποφέρουμε”, πρόσθεσε. Ο 53χρονος ψυχοθεραπευτής, Νόαμ Σάγκι, ανέφερε ότι ήταν προγραμματισμένο να παραλάβει τη μητέρα του από το αεροδρόμιο Heathrow για να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά της – κλείνει τα 75 – στο Λονδίνο. “Δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ αυτή τη στιγμή”, είπε, επεξηγώντας ότι μεγάλωσε στο κιμπούτς, αλλά ζει μόνιμα στο Λονδίνο. “Είμαι εδώ για να ζητήσω βοήθεια για την απελευθέρωση των μωρών, αυτών των παιδιών, αυτών των μητέρων, των ηλικιωμένων ανθρώπων”, συνέχισε, καταγγέλλοντας την επίθεση της Χαμάς ως “απόλυτο κακό”.

Χιλιάδες νεκροί

Από την επίθεση της Χαμάς έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί και αλλοδαποί, ενώ από τα αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 1.417 Παλαιστίνιοι και άλλοι 6.268 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του τοπικού υπουργείου Υγείας. Οι γονείς της Σάρον Λίφσιτς, δύο ακτιβιστές για την ειρήνη, που είναι περίπου 80 ετών, ζούσαν επίσης στο κιμπούτς Νιρ Οζ και πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς.

Η 52χρονη καλλιτέχνης και πανεπιστημιακός αισθάνεται ένα “κενό” με τις βαρβαρότητες που έγιναν στο Ισραήλ, αλλά είπε ότι θα πρέπει “να δώσει φωνή” στους δεκάδες αιχμάλωτους. “Αυτό το μέρος δεν υπάρχει πια, οι νεκροί με τους νεκρούς. Ωστόσο, κάπου στη Γάζα υπάρχουν παιδιά και μητέρες (δηλαδή ζωντανοί αιχμάλωτοι) και αυτή είναι η μάχη μας”, είπε, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της. Η Λίφσιτς ελπίζει, όπως ανέφερε, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την κατάσταση των αιχμαλώτων στην αντίδρασή της για την επίθεση της Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ