Απροσδόκητη επίσκεψη του ηγέτη της Χαμάς στο Κάιρο

Απροσδόκητη επίσκεψη του ηγέτη της Χαμάς στο Κάιρο

Ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγε, έκανε απροσδόκητη επίσκεψη στο Κάιρο για να συζητήσει μια νέα ανακωχή στη Γάζα. Αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για την εφαρμογή εκεχειρίας στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μετά την προειδοποίηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην επίσκεψή του, ο Χανίγε συζήτησε την πολιτική κατάσταση και την κατάσταση στο πεδίο με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς. Επίσης, θα συζητηθεί η πρωτοβουλία που παρουσιάστηκε στο Παρίσι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ανάμεσα στον διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, και αξιωματούχους από Ισραήλ, Κατάρ και Αίγυπτο. Εκεί βρίσκεται επίσης ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή.

Δραπέτευσε ο Σινουάρ;

Η επίσκεψη του Χανίγε έρχεται σε παράξενη χρονική συγκυρία καθώς υπήρξαν φήμες για τη δραπέτευση του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Γιάχια Σινουάρ, από τη Γάζα και την παρουσία του στην Αίγυπτο. Πηγές αναφέρουν ανησυχίες για πιθανή χρήση ομήρων ως ασπίδα.

Αν και το Ισραήλ αρνήθηκε τις πληροφορίες, υπάρχουν επίσης αναφορές για πιθανή ρήξη μεταξύ του Χανίγε και του Σινουάρ, παρόλο που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία.

Πηγή: AFP, Reuters, Elaph, Times of Israel

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ