Αποκαλύφθηκε «χούντα υπολοχαγών» μετά τα επεισόδια σε τουρκική στρατιωτική σχολή

Αποκαλύφθηκε «χούντα υπολοχαγών» μετά τα επεισόδια σε τουρκική στρατιωτική σχολή

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» αποκαλύπτει την παρουσία μιας «χούντας λοχαγών» μετά από επεισόδια στη Σχολή Πεζικού της Τούζλα, Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σειρά από συνομιλίες σε ομάδα του WhatsApp αποκαλύπτουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι κεμαλιστές υπολοχαγοί, οι οποίοι στόχευαν θρησκευόμενους μαθητές της σχολής, ασκώντας πιέσεις και εκτοξεύοντας απειλές.

Οι εντάσεις εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια τελετής για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, όταν περίπου 100 λοχαγοί επιτέθηκαν σε θρησκευόμενους στελέχη, διότι αρνήθηκαν να φορέσουν φωτογραφίες του Κεμάλ, επικαλούμενοι «την απουσία καρφιτσών». Οι εντάσεις συνεχίστηκαν στις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων σε συνομιλίες των «χουντικών» λοχαγών στο WhatsApp εντοπίστηκαν υβριστικές εκφράσεις και απειλές κατά κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του Ερντογάν.

Αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος

Ο αντιπολιτευόμενος κεμαλικός Τύπος κάνει λόγο για παρουσία πυρήνων ισλαμιστών στη Σχολή Πεζικού, ελέγχονται από θρησκευτικές αδελφότητες, επικοινωνούν μέσω ομάδας στο WhatsApp και συγκεντρώνονται σε σπίτια τα σαββατοκύριακα. Στις συζητήσεις του υπουργείου Άμυνας, περιγράφει το επεισόδιο και πώς αυτό ξεκίνησε. Η υπόθεση παραπέμφθηκε τόσο στη Δικαιοσύνη, όσο και στο πειθαρχικό συμβούλιο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι που κρίθηκαν υπεύθυνοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η Yeni Safak συνδέει την ομάδα των λοχαγών με τον πρόεδρο του Κόμματος Νίκης, Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ των κεμαλιστών λοχαγών.

man in brown jacket standing on top of building during daytime

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ