Αίτημα του Μακρόν προς τον Νετανιάχου για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Αίτημα του Μακρόν προς τον Νετανιάχου για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξαναδιατύπωσε το αίτημά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας την άμεση εφαρμογή μιας διαρκούς κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το Ελιζέ. Επιπλέον, η Γαλλία δεσμεύτηκε να παρέμβει ανθρωπιστικά τις επόμενες ημέρες στην περιοχή. Στη συνομιλία του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για εργασία προς την διαρκή κατάπαυση πυρός, με τη βοήθεια περιφερειακών και διεθνών εταίρων, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της γαλλικής προεδρίας. Επιπλέον, η Γαλλία θα συντονιστεί με την Ιορδανία για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία από τις 9η Οκτωβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την επείγουσα ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επεσήμανε εκ νέου τη σημασία της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων από το Ισραήλ για την τερματισμό των επιθέσεων εναντίον παλαιστινίων αμάχων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και κατά του σχεδίου ανέγερσης οικισμών σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων εναντίον ορισμένων εξτρεμιστών εβραίων εποίκων.

emanuel macron

Κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου

Εκφράστηκε επίσης ανησυχία για την επικείμενη εξάπλωση του πολέμου στην περιοχή, καθώς οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου/Ισραήλ συνεχίζονται, ενώ οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη απειλούν την κίνηση εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο κ. Νετανιάχου «ευχαρίστησε» τη Γαλλία για την υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και τη συνεργασία της για την ανάκαμψη της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο. Ενημέρωσε επίσης τον κ. Μακρόν για τις εξελίξεις στον πόλεμο και τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των «ομήρων».

Μετά από δύο μήνες από την έναρξη του πολέμου, μετά την ανεπανάληπτη επίθεση της Χαμάς εναντίον τομέων του νότιου Ισραήλ στις 7η Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος ανακοίνωσε χθες ότι 21.100 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν αγορανομηθεί στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Η αντεπίθεση της Χαμάς οδήγησε σε 1.140 θανάτους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις.

Περίπου 250 άτομα έχουν απαχθεί και μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 120 παραμένουν σε αιχμαλωσία σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Επιπλέον, έχουν σκοτωθεί 164 ισραηλινοί στρατιωτικοί σε επιχειρήσεις της Ισραηλινής Άμυνας από τις 27η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ θεωρούν ανεπαρκείς τους αριθμούς αυτούς.

netaniaxou

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ