Βαγγέλης Πεντάρης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής που είχε βάλει τέλος σε έναν καυγά με μια ψήφο

Βαγγέλης Πεντάρης: Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής που είχε βάλει τέλος σε έναν καυγά με μια ψήφο

Ήταν μια διαμάχη που είχε κοστίσει τη ζωή του 14χρονου αδελφού του, Ανδρέα.

Απεβίωσε ο Βαγγέλης Πεντάρης, ένας Χανιώτης που είχε παίξει σημαντικό ρόλο στο να τερματιστεί η έχθρα μεταξύ των Πενταράκηδων και των Σαρτζετάκηδων. Ο Βαγγέλης Πεντάρης γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1933 στα Χανιά της Κρήτης και υπηρέτησε ως πλοίαρχος πριν εκλεγεί ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Πειραιώς το 1981 και το 1985. Υπό αυτή τη ιδιότητα, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία σημαντική δίλημμα, αλλά αποφάσισε να κάνει αυτό που θεώρησε σωστό και να βάλει τέλος σε μια βεντέτα.

Το 1985, ψήφισε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Αν δεν τον ψήφιζα, θα ήμουν προδότης της Δημοκρατίας, της Ελλάδας, του κόμματος και του Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πατρίς. Αυτή ήταν η ενέργεια που έβαλε τέλος στην έχθρα και είχε θυσιάσει τη ζωή του 14χρονου αδελφού του, Ανδρέα.

Πώς η ψήφος του έδωσε την αφορμή να τερματίσει μια έχθρα

Η έχθρα ξεκίνησε για μια γυναίκα το 1941 και τελικά οριστικοποιήθηκε το 1985, με την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου τότε πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για τη θέση αυτή.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ο Βαγγέλης Πεντάρης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Τελικά, ο Χρήστος Σαρτζετάκης εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την τρίτη ψηφοφορία, όπου απαιτούνταν 180 ψήφοι. Η 181η ψήφος προέρχεται από τον Βαγγέλη Πεντάρη, ο οποίος ψήφισε υπέρ του Σαρτζετάκη για τη θέση του Προέδρου, θέτοντας και επίσημα ένα τέλος στην έχθρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

Στοιχεία από cretalive.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ