Η Ιστορία του Αγίου Γεωργίου: Το Μαρτύριο με Αποκεφαλισμό και τα Έθιμα που Τιμούνται σε όλη την Ελλάδα

Η Ιστορία του Αγίου Γεωργίου: Το Μαρτύριο με Αποκεφαλισμό και τα Έθιμα που Τιμούνται σε όλη την Ελλάδα

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και Μεγαλομάρτυρα καθορίζεται στις 23 Απριλίου, εκτός αν το Πάσχα πέσει μετά από αυτή την ημερομηνία. Τότε, η γιορτή μεταφέρεται στη Δευτέρα της Διακαινησίμου, όπως συμβαίνει φέτος λόγω του Πάσχα που έπεσε στις 5 Μαΐου, με τον εορτασμό να τελείται σήμερα.

Ο Βίος και Ο Θάνατος του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος ζούσε στα τέλη του 3ου έως τις αρχές του 4ου αιώνα και υπήρξε αξιωματικός στο ρωμαϊκό στρατό. Όταν ο Διοκλητιανός ξεκίνησε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, ο Γεώργιος αρνήθηκε να αρνηθεί την πίστη του, υποφέροντας φρικτά βασανιστήρια πριν μαρτυρήσει με αποκεφαλισμό το 303 μ.Χ. Η παράδοση λέει ότι παρά τις δοκιμασίες, ο Θεός τον διέσωσε θαυματουργικά.

438762873 825215472984529 2734118952018078308 n

Τα Έθιμα σε όλη την Ελλάδα

Πολλά έθιμα τιμούν τον Αγιο Γεώργιο στην Ελλάδα. Στην Ξάνθη αναβιώνει η πάλη των πεχλιβάνηδων, ενώ στην Αράχωβα γιορτάζεται με τριήμερες εκδηλώσεις. Σε πολλές περιοχές, όπως το Καστράκι στην Καλαμπάκα, τιμούν τον Αγιο Γεώργιο με τα μαντήλια.

Ο Αγιος Γεώργιος Μαντηλάς

Στο Καστράκι Καλαμπάκας, το έθιμο των μαντηλιών τιμά τον Άγιο Γεώργιο την ημέρα της εορτής του. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες παίρνουν ένα μαντήλι ως φυλαχτό, τιμώντας τον άγιο και αναβιώνοντας το έθιμο με την ανάβαση στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ