Διεθνής μελέτη με ελληνική υπογραφή για το long covid ξεκίνησε από το “Σωτηρία”

Διεθνής μελέτη με ελληνική υπογραφή για το long covid ξεκίνησε από το “Σωτηρία”

Ξεκίνησε διεθνής μελέτη για το long covid από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης “Σωτηρία”

Το νοσοκομείο “Η Σωτηρία” είναι το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα που ξεκίνησε παρεμβατική θεραπεία με αντιφλεγμονώδες φάρμακο σε ασθενείς με long covid. Η παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, δήλωσε ότι το ιατρείο συμμετέχει σε διεθνή μελέτη υπό το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελέτης της Σήψης. Η μελέτη είναι πολυκεντρική, έχει υποβληθεί στην ΕΕ και έχει αδειοδοτηθεί.

Συμμετέχουν ασθενείς που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια και ελέγχονται για ευρήματα στον πνεύμονα και παρουσία φλεγμονής. Η μελέτη έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου δύο μήνες και αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, και έχουν ενταχθεί πάνω από 20 ασθενείς.

Ο “Σωτηρία” έχει υποδείξει ως επιστημονικό υπεύθυνο του Post Covid Ιατρείου του την επιστημονική υπεύθυνη και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Γαρυφαλλιά Πουλάκου.

Η καθηγήτρια εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για το long covid, αλλά εκφράζει ελπίδα ότι η διεθνής μελέτη αυτή θα έχει επιτυχή αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, το Post Covid Ιατρείο ανέλαβε την παρακολούθηση πάνω από 3000 ασθενών από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων περίπου 200 παρακολουθούνται σε κυλιόμενη βάση. Σημαντικό είναι ότι οι περισσότεροι αυτών δεν είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από νοσηλεία, αλλά υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα, παρά το ότι νόσησαν ελαφρά στο σπίτι τους.

Η μελέτη προέβλεπε ότι το 55% του πληθυσμού έχει σύνδρομο long covid. Η καθηγήτρια εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα post covid ιατρεία θα παραμείνουν, καθώς για κάποιους ασθενείς περνάνε μήνες ή χρόνια για να απαλλαγούν από τη συμπτωματολογία.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της καθηγήτριας, ο εμβολιασμός και η έγκαιρη λήψη αντιικών μπορούν να προφυλάξουν από το long covid. Οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τα πολύ κακά αποτελέσματα, όπως σοβαρή νόσηση, είσοδο στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, αλλά επίσης μειώνει και το long covid.

Υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι η έγκαιρη λήψη αντιικών μπορεί να προλάβει το long covid. Η καθηγήτρια επίσης σχολίασε τα μακροχρόνια συμπτώματα της γρίπης, σημειώνοντας ότι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, αλλά τείνουν να αναδειχθούν περισσότερο στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, το χρονικό διάστημα που προσδιορίζει τη μακροχρόνια εμφάνιση της γρίπης είναι μετά τους τρεις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ