Η χρήση των POS γίνεται υποχρεωτική και στα ταξί

Η χρήση των POS γίνεται υποχρεωτική και στα ταξί

Το σχέδιο που ετοιμάζουν από κοινού το Υπουργείο Οικονομίας και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το υπουργείο Οικονομίας και η ΑΑΔΕ έχουν ετοιμάσει την επέκταση της χρήσης μηχανημάτων POS σε όλους τους κλάδους επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι κάνουν συναλλαγές με το κοινό και τη διασύνδεσή τους με τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ.

<img src="https://www.carandmotor.gr/sites/default/files/styles/in_article_med/public/inline-images/taxi-pos1.jpg?itok=QPvnb5bn” data-srcset=”/sites/default/files/styles/in_article/public/inline-images/taxi-pos1.jpg?itok=sHYbqXgU 700w,
/sites/default/files/styles/in_article_med/public/inline-images/taxi-pos1.jpg?itok=QPvnb5bn 500w” data-sizes=”auto” width=”” height=”” class=”” alt=””>

Πλέον, οι ταξιτζήδες είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν μηχανήματα POS. Η πλειοψηφία αυτών πληρώνονταν με μετρητά, εκτός από κάποιους ιδιοκτήτες οι οποίοι χρησιμοποιούν ήδη τα μηχανήματα POS.

Οι αντιδράσεις στον χώρο είναι διχασμένες, με τους μισούς να αντιτίθενται στην υποχρεωτικότητα του POS, ενώ οι άλλοι μισοί φαίνεται να αδιαφορούν.

Πολλοί επιβάτες ταξί είχαν εκφράσει δυσαρέσκεια για την έλλειψη POS στα οχήματα, καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες χωρίς την προσφορά μετρητών. Επίσης, οι εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα αναζητούν ταξί με POS, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

taxi pos2

Αναμένεται ότι η υποχρέωση ύπαρξης POS θα αυξήσει την επιβατική κίνηση στα ταξί, αφού πολλοί επιβάτες θα αισθάνονται πιο άνετα χωρίς το άγχος των μετρητών. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα του κράτους από τον κλάδο, δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Εκτός από τα ταξί, τα POS γίνονται υποχρεωτικά και σε άλλους 34 κλάδους δραστηριότητας (ΚΑΔ), μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι πωλητές αγροτικών και άλλων προϊόντων σε υπαίθριες λαϊκές αγορές και λαϊκά πανηγύρια, οι περιπτεριούχοι, οι επιτηδευματίες που εκμεταλλεύονται καταστήματα ψιλικών και παντοπωλεία, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ΙΕΚ, οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θεάτρων, κινηματογράφων, οι επιχειρήσεις διοργάνωσης συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων, οι τραγουδιστές, οι χορευτές, και τα μουσικά συγκροτήματα.

taxi pos3

Σε περίπτωση που κάποιος ταξιτζής ή επιχειρηματίας από άλλο κλάδο που περιλαμβάνεται στην νομοθετική ρύθμιση δεν αποκτήσει POS έως τις αρχές του έτους, τότε είναι πιθανό να του επιβληθούν πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 1.500 ευρώ.

Ορίζεται μια περίοδος χάριτος έως την 1η Μαρτίου 2024 για όσους έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα POS και αναμένουν την εγκατάστασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ