Οι ελπίδες των μικρότερων εθνικών ομάδων της Ευρώπης για ένα εισιτήριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2027 παραμένουν ζωντανές, μετά τη δεύτερη αγωνιστική της β’ φάσης των προκριματικών. Στον 11ο Όμιλο (Group L), Σουηδία και Ουγγαρία έκαναν το πρώτο βήμα με δύο εκτός έδρας νίκες, ανακατεύοντας την κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας.
Πρώτη στη μάχη μπήκε η Σουηδία, που πέρασε από το Ελσίνκι επικρατώντας της Φινλανδίας με 86-81. Το βάρος της επίθεσης σήκωσε ο Πέλε Λάρσον με 31 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ πολύτιμη ήταν και η συμβολή των Σιμόν Μπιργκάντερ (17 πόντοι, 10 ριμπάουντ) και Λούντε Χάκανσον (14 πόντοι, 7 ασίστ). Οι γηπεδούχοι πάλεψαν μέχρι τέλους χάρη στον Ολιβιέ Ενκαμούα (19 πόντοι), με τους Λιτλ (12), Μάρκανεν (11 με 2/13 σουτ) και Μαξούνι (10) να ακολουθούν σε διψήφιο αριθμό πόντων. Τα δεκάλεπτα του ματς: 20-23, 41-44, 61-64, 81-86.
Λίγο αργότερα, η Ουγγαρία έδειξε διαθέσεις πρόκρισης επιβάλλοντας την κυριαρχία της στην Εσθονία με 85-67 στο Μίσκολτς. Οι μπροστάρηδες της νίκης ήταν ο Ζόλταν Περλ με 22 πόντους και 5 ριμπάουντ και ο Νέιτ Ρίβερς με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ. Από πλευράς φιλοξενούμενων, ο Κρίστιαν Κουλαμάε ήταν εκπληκτικός με 26 πόντους και 5 ριμπάουντ, αλλά η ομάδα του λύγισε στην τέταρτη περίοδο — τα δεκάλεπτα ήταν 13-14, 37-34, 63-56 και 85-67.
Η εικόνα του ομίλου έχει πλέον ενδιαφέρον. Φινλανδία, Ουγγαρία και Σουηδία ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση με ρεκόρ 4-3, ενώ η πρωτοπόρος Γαλλία παραμένει αήττητη στη φάση με 5-1 και παιχνίδι λιγότερο. Υπενθυμίζεται ότι από τον όμιλο αυτόν οι τρεις πρώτες ομάδες εξασφαλίζουν απευθείας την παρουσία τους στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ.