Στα πλέι οφ του Champions League κόντρα στη Λέφσκι Σόφιας βρίσκεται η ΑΕΚ, με τον Μάρκο Νίκολιτς να ετοιμάζει την ομάδα για τη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας το βράδυ της Τετάρτης (26/8, 22:00) στην κατάμεστη «Allwyn Arena». Το διακύβευμα δεν είναι μόνο αγωνιστικό: η πρόκριση στη League Phase ανοίγει τον δρόμο για έσοδα που ξεκινούν από το starting fee των 18.620.000 ευρώ και, αν προστεθεί το value pillar, το εγγυημένο ποσό φτάνει μεταξύ 22,6 και 24,6 εκατ. ευρώ.
Το τελικό ύψος εξαρτάται από τις ομάδες που θα προκριθούν μαζί με την ΑΕΚ. Ο συνδυασμός του τηλεοπτικού συμβολαίου της Ελλάδας με τον πενταετή και τον δεκαετή συντελεστή των ομάδων δίνει 22,6 εκατ. ευρώ αν περάσουν και οι έξι seeded ομάδες των πλέι οφ, από Λιόν και Μπόντο Γκλιμτ μέχρι Χάποελ Μπερ Σέβα.
Το ποσό αυξήθηκε ήδη κατά 346.000 ευρώ την Τρίτη, όταν η ΛΑΣΚ Λιντς απέκλεισε τη Σέλτικ, και άλλα τόσα το βράδυ της Τετάρτης, με τη Βίκινγκ να βγάζει εκτός την Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Άλλα 935.000 ευρώ θα προστεθούν στα ταμεία αν η Τσέλιε περάσει τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Οι ομάδες που θα μπουν στη League Phase παίρνουν 2,1 εκατ. ευρώ για κάθε νίκη και 700.000 για κάθε ισοπαλία, ενώ κάθε θέση στην τελική βαθμολογία αυξάνει προοδευτικά τα έσοδα κατά 275.000 ευρώ: ο 36ος εισπράττει 275.000, ο 35ος 550.000 και ούτω καθεξής.
Υπάρχουν και μπόνους κατάταξης όταν ολοκληρωθεί η League Phase: οι ομάδες από την 1η έως την 8η θέση παίρνουν από 2 εκατ. ευρώ, όσες βρεθούν στο 9-16 και στο 17-24 από 1 εκατ. ευρώ. Η πρόκριση στους «16» αποφέρει επιπλέον 11 εκατ. ευρώ, τα προημιτελικά 12,5 εκατ., τα ημιτελικά 15 εκατ., ενώ ο τελικός εγγυάται 18,5 εκατ. ευρώ με τον νικητή να παίρνει έξτρα 6,5 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Λέφσκι, όμως, τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν άρδην: η ΑΕΚ έχει ήδη εξασφαλίσει τουλάχιστον 8.600.000 ευρώ μέσω της League Phase του Europa League, με μπόνους συμμετοχής 4.310.000 ευρώ, ενώ το πέρασμα από τα play-off της κορυφαίας διοργάνωσης της δίνει άλλα 4.290.000 ευρώ.